Shopping în comuna Sântimbru

Pentru cei care nu știți, comuna Sântimbru e o mică localitate, aruncată undeva la câțiva kilometri de Alba Iulia, cândva celebră pentru fabrica de cărămidă, construită de nemți prin perioada interbelică și dispărută în aburii tranziției și economiei de piață post-decembriste. Încă din anul 1990, cei aproxima- tiv 2500 de sântimbreni, câți mai numără comuna în prezent, sunt păstoriți de nenea Ioan Iancu Popa, cel mai longeviv edil din câți au existat vreodată prin zonă. Practic, Sântimbru e adevăratul fief PD-PNL din județul Alba.

Și, cum îi stă bine unui fief politic, din bugetul comunei s-au hrănit, de-a lun- gul timpului, o sumedenie de firme de casă. Spre exemplu, doar Oma Grup-ul lui Marius Hațegan, vicele de la CJ Alba și actualmente președinte interimar la PNL Alba Iulia, a încasat mai multe mi- lioane de euro, pentru fel și fel de lucrări.

Mai departe de marile investiții însă, Primăria lui Iancu Popa se ocupă și cu shopping-ul zilnic, cu acele achiziții directe despre care o să vă vorbim mai la vale. De la începutul anului și până acum, aproximativ 150 de astfel de achiziții directe au ciuruit bugetul comunei.

Încă din primele zile ale anului, în 10 ianuarie, Iancu Popa a plătit 12.000 de lei celor de la Visoro Europe INC, pentru consultanță în domeniul achizițiilor.

Și a funcționat, pentru că tot anul n-au avut nici măcar o licitație sau ceva.

După fel și fel de cumpărături, de la bobine la panouri sau revizii auto și prize ori alte mărunțișuri, Iancu Popa s-a gândit, pe 2 martie, să le facă o bucurie doamnelor din comună și a cumpărat niște cadouri, de vreo 4300 lei, de la Inside Division SRL.

Câteva zile mai târziu, pe 5 martie, când pandemia era deja călare pe noi și așteptam cu toții intratul în starea de urgență, Iancu Popa plătea 17.757 lei, pentru servicii de organizare evenimente, celor de la Florea Grup SRL, firma de casă a PNL-ului local. Probabil pentru un mic chef la Astoria.

Au urmat câteva servicii de inspecții, de fotocopiere și chiar achiziție de dezinfectanți, alcool sanitar. Și, desigur, niște măști și ochelari de protecție, cu doar 9.800 de lei, luați de la Medical Corp SRL.

În data de 7 aprilie, în plină stare de urgență, pentru că numai cu câteva zile înainte cumpăraseră o motocoasă cu vreo 1.000 de euro, plus niște lubrifianți pentru ea, primăria lui Iancu Popa mai plătea, în mod direct, 443.890 lei, reparații trotuare și acces rigole, celor de la Elis Pavaje, altă firmă bugetofagă și cu mare lipici la contractele cu statul.

O zi mai târziu plăteau alte două contracte, unul de 47.000 de lei și altul de 38.000 lei, celor de la SipaTub, firma deținută tot de niște băieți din PNL, condusă într-o vreme de Ștefan Cosmeanu, fost șefulică pe la ARNGN. De data asta pentru proiectare și execuție gaze naturale.

Pentru că deja se făcuse 30 martie,  au mai cumpărat niște servicii de consultanță în domeniul achizițiilor, de la aceiași băieți, Visoro Europe INC, firmă cu 4 angajați, înființată acum 2 ani, la Cluj Napoca. De data asta le viraseră în cont 36.000 lei.

Alba Proiect Consulting, firmă despre ale cărei aventuri bugetare am mai scris noi aici, au primit și ei 10.000 de lei pentru elaborarea unei documentații tehnice cu privire la modernizarea iluminatului public. Probabil că firma din spatele firmuliței deja se pregătește să monteze led-uri prin Sântimbru.

Tot băieții ăștia au mai primit încă 17.000 de lei, în data de 9 iulie, pentru „servicii de consultanță accesare fonduri prin programul privind sprijinirea eficienței energetice”.

Și, pentru că după 30 de ani de primărit în comună, Iancu Popa știe că trebuie să fie cu ochii pe comună, a plătit

13.554 lei pentru o cameră de supraveghere și materialele necesare instalării. Lui Viorel Negru, posesor de PFA. Asta se întâmpla prin 25 mai. Trei zile mai târziu, același Viorel Negru mai primea încă 4800 lei, ca să monteze camera aia. Iar pe 11 iunie alți 340 lei, să monteze o cameră de supraveghere interioară și alți 680 lei pentru o altă cameră, ceva mai specială.

În luna iulie, Iancu Popa începea deja pregătirile de campanie, așa că, pentru doar 120.000 lei, a cumpărat niște studii de fezabilitate, proiectare și DALI, pentru modernizarea străzilor din comună. Banii au mers, clasica achiziție directă, la Tulvia Cons SRL.

Și, desigur, pe lângă toate astea au mai cumpărat, ca orice primărie cu primar de treabă, de la un partid de treabă, fel și fel de consumabile, piese și tonere, de la firme prietene, publicitate și anunțuri și alte cele, că trebuie să mănâncă  și gura presei, precum și alte chestii oarecum de înțeles și necesare, precum asigurări auto, registre, ștampile și alte cele.

Până la urmă, după 30 de ani, dacă nici Iancu Popa nu mai știe cum să cheltuie banul comunei, în așa fel încât partidul să fie mulțumit, apoi nimeni nu mai știe.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile