Sistemul crapă, dar mergem înainte

  • de

Dacă e să ne luăm după ce ne spun autoritățile, tocmai am trecut de încă o cocoașă și ne aflăm pe un platou al pandemiei. Carevasăzică s-a stabilizat situația. Ceea ce e pe undeva logic. Adică, în condițiile în care păstrezi numărul de teste constant, e greu de crezut că va crește numărul de infectări. Mai ales dacă îi retestezi și pe cei care mai ieri i-ai testat și au ieșit bine. Există destule forme prin care sistemul poate fi supus voinței politice. Mai apoi, e absolut normal ca numărul de persoane internate la ATI să rămână unul constant, în condițiile în care e plin la toate secțiile ATI. O creștere a acestui indicator ar însemna mai multe paturi în secțiile de terapie intensivă, ceea ce n-o să vedem prea curând. Pe de altă parte, la noi în Alba totul e sub control. Că doar suntem județ model, nu? Să luăm doar câteva exemple.

La Spitalul Județean Alba totul e ok. Oficial, n-avem cine știe ce focare, nimic care să nu poată fi controlat. E totul bine.

Numai că, în 23 noiembrie este emisă o notă internă prin care se decide restrângerea activității secției Neurologie din cadrul Spitalului. Adică, luăm pauză vreo două săptămâni cu secția asta, căci nu-i tocmai roz treaba. Bolnavii care vor ajunge la Urgențe, în perioada următoare, și vor avea nevoie de internare la Neuro, vor fi preluați pe alte secții. Personalul medical din întreaga secție a fost testat. Ceea ce e bine. După care, la două zile distanță, nu doar cei care au ieșit incert, însă și cei care au ieșit negativ, urmau să fie testați din nou. Ordin pe unitate! Ceea ce nu-i neapărat rău, însă dacă la două zile distanță îi retestezi pe cei care au ieșit negativ, șansele sunt destul de mari ca numărul de cazuri noi identificate să scadă. E și asta o strategie. Noroc că s-a schimbat modificarea și anulat testarea. Altfel, situația prin Spital e la fel de roz. Se așteaptă mult, nu mai prea sunt locuri, pacienți cu Covid riscă să fie lăsați în saloane care nu-s strict pentru bolnavii Covid – că unde să-i și ducă?! – iar personalul e întins la maxim, dacă se poate zice așa. Pentru că cei care sunt bolnavi nu au voie să lucreze iar cei sănătoși trebuie să-i suplinească.

La Sebeș situația e chiar mai roz. La Pneumologie, la spitalul municipal, infectații cu Covid așteptau cu orele, în curte, ca să-și facă o radiografie. Pentru că așa au fost chemați, toți de la aceeași oră. Deh, pesemne că așa trebuie organizate lucrurile, așa se reduc riscurile. Sau poate că doar așa se mai poate, atât se mai poate face.

Mai departe de cum te tratează sistemul medical, cât tratament se mai poate face în condițiile astea, odată ce ai crăpat de Covid, situația devine și mai nasoală. Nu pentru tine, că tu ești mort și nu mai contează nimic, însă pentru familie. Să vă povestim un exemplu recent, o întâmplare de la minunatul Centru de Contagioase, cel din Centru, pe care Dumitrel îl lăuda de zici că era giuvaier, nu alta. Și de unde, pe asistenta șefă a și făcut-o consilier local. Ei bine, în urmă cu câteva zile o persoană a decedat. Avea Covid.

Familia, după ce s-a ocupat de toate, a cerut ca din lucrurile persoanei decedate să le fie înapoiate doar telefonul și cheile. Restul obiectelor să fie incinerate sau, mă rog, să se ocupe Spitalul de gestionarea lor, ca în cazul deșeurilor menajere spitalicești, care au un regim special. Numai că nu, familiei i-a fost pus în vedere să ridice lucrurile. Ce dacă au aparținut unui pacient infectat cu Covid? Și le-a fost pus în brațe un sac menajer, fix din-acela cum are orice om pe acasă, prin bucătărie. Cum se vede în imagini. Niște simpli saci de gunoi.

Astea-s normele de igienă, de securitate, de tot ce vreți. Și să le ia aparținătorii acasă, să facă ce vor cu ele. Mă rog, să le ardă, că plm, Doamne iartă-mă, au aparținut totuși unui pacient infectat cu Covid 19.

Cam aici am ajuns cu sistemul ăla sanitar, cu spitalele în care, cât timp lucrurile erau bune, toți politicienii se trăgeau în poză. Acum, când totul crapă, distinșii lideri politici au alte treburi. Doar vine 1 Decembrie, vin alegeri, vin sărbători, altele-s prioritățile. Iar dacă ceva nu e bine, doar pot oricând arunca vina pe DSP sau conducerile spitalelor.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile