Spectacol cu Mălai Viteazul! Sau cum vrea Primăria să revergoreze Cetatea

Ați văzut filmulețul cu Mihai Viteazul care se plimbă prin Cetate, înfășurat în perdea, călare pe un cal nevinovat, urmat de un alai de trubaduri, dotați cu umbrare, pe acordurile celebrei piese Macarena? Eeeey Macarena! L-ați văzut.

Absolut firesc, atunci când am văzut imaginile ne-am crăcănat de râs și am distribuit filmulețul făcut de istoricul Tudor Roșu la noi pe pagină. Așa, să se poată cât mai multă lume crăcăna de râs.

Acum, să vă explicăm puțin și care-i faza și combinația. Niște unii, adunați de firma unui anume domn Pralea, vor să organizeze spectacole în Cetate. Nu reenactment, că nu-s tocmai capabili, dar ar vrea ei să facă niște entertainment pe bani publici. De altfel, prin diverse medii circula deja informația că băieții ăștia se vor fi lipit la cașcavalul public. Asta și pentru că numitul Pralea e bun prietenar cu Gabriel Pleșa și mare susținător USR.

Dacă mai țineți mine, în campania electorală, când a cerut votul oamenilor, Pleșa promitea că va face din Cetate o chestiune viabilă economic. Adică normal, frumos, după ce au fost băgați zeci de milioane de euro în renovări, e firesc să și producă ceva pentru oraș locul ăla. Ei bine, se pare că n-am înțeles noi, fraierii cu drept de vot, ce a vrut să zică edilul. Că e așa, cam ca la radio erevan. Cetatea e viabilă economic, însă pentru șmenauți și bugetofagi. Căci, în timp ce afaceriștii rămași din mandatele trecute la produs lovele de pe spațiul public sunt lăsați în pace, Pleșa & Co pare că vor să mai atârne niște tinichele la bugetul și așa jumulit. Alde unii, prieteni ai vechii administrații, dar și ai lui Pleșa, au datorii de sute de mii către municipalitate, dar prințul Gabriel îi lasă în pace, să fie bine, ca să nu fie rău.

Acum, să vedeți fază. După ce distribuim acel filmuleț pe pagina de facebook a revistei, ne scrie domnul Pralea. Mă rog, îmi scrie mie, direct.

„Cu respect, daca aveti intrebari legate de reprezentatia cu Mihai Viteazul, va invit sa o faceti direct catre mine.

Comentariile rautacioase care tin isonul sagetilor otravite istorico – paranoice cred ca nu isi au rostul.

Sunt dispus sa va dau orice informatii doriti. Insa daca va veti face un obiectiv in a va alia cu invectivele istoricilor supremi, mai bine sa nu va informati de la mine.

Informatiile lor va pot fi suficiente intr-un astfel de caz, nu ati mai avea nevoie de mine.

Oricum, va urez succes!”

Ce frumos. Omul e deschis și vrea să comunice, să explice. Așa că i-am răspuns.

„Bună ziua. Cred că imaginile acelea vorbesc de la sine. Altfel, dacă o să am întrebări, desigur că voi apela la dvs. Aporpo, există o autorizație, aprobare în baza căreia ați desfășurat acea activitate pe domeniul public? De fapt, dacă tot mi-ați scris, haideți să vă întreb.”

Și l-am întrebat:

Cum se numește firma care desfășoară aceste activități de reenactment?

Câți angajați are firma?

Există vreun contract între firma dvs și Primărie, în ce privește aceste activități, desfășurate pe domeniul public?

Cine sunt specialiștii / istoricii, care au conceput sau vor concepe programul artistic ce se dorește a fi desfășurat pe domeniul public?

Unde este sediul, punctul de lucru al companiei, dat fiind că vorbim despre o acțiune ce presupune o pregătire prealabilă desfășurării activității de reenactment istoric?

Când v-ați înscris în USR și ce funcție aveți acolo?

Mulțumesc pentru că m-ați contactat și aștept răspunsurile la aceste întrebări. Vă doresc o zi bună.

Iar domnul n-a dezamăgit. A răspuns la absolut toate întrebările, fără să răspundă de fapt la vreuna. Cum face un abil politician, că doar nu degeaba e în cercul de amici ai lui Pleșa.

Pralea:

„Cred ca imaginile la care va referiti si de care spuneti ca vorbesc de la sine, o fac cu adevarat, doar ca nu stiu ce ati vrut sa intelegeti. In spatele imaginilor stau multe luni de munca si investitii foarte mari. Aveam nevoie sa testam costumele pentru a vedea cum se comporta. Ieri am scos mai putin de un sfert din recuzita. Aveam dubii in ceea ce priveste pelerina si sedila. Dubii care s-au adeverit. Vom face modificarile de rigoare peste tot unde am constatat deficiente. Avem in echipa noastra 3 doctori in istorie, 2 profesori universitari (doctori si ei dar nu in istorie), o casa de productie de film de la Bucuresti, cu ajutorul carora incercam sa punem in scena un spectacol. Chiar daca tema este istorica, nu avem pretentia unei activitati de reenactment, ci mai degraba a uneia artistice cu tema istorica. Desigur, cu ajutorul celor din echipa incercam sa ne apropiem cat de mult ne sta in putinta de momentul istoric prezentat.”

Pralea, legat de autorizația de a desfășura acele activități acolo:

„Nu inteleg de unde aceasta preocupare, nu stiu ce activitate am desfasurat care sa necesite autorizatie sau aprobari speciale, dar raspunsul este DA. Am cerut voie sa fim lasati sa facem o repetitie si ni s-a permis. Am constatat o preocupare violenta din partea unora de a arata ca ne batem joc, ca facem te miri ce invarteli sau jocuri ascunse. Va invit sa stati in preajma mea o ora, ca sa intelegeti ritmul in care lucrez / lucram. Faptul ca refuz sa raspund mizeriilor altora este pentru ca nu ma intereseaza. Ca pilda, as putea sa va spun ca viziunile unei muste si a unei albine despre acelasi camp sunt diferite. Albina vede flori si polen, pe cand musca vede mortaciuni si fecale. Noi preferam sa vedem florile.”

Acum, desigur, mai departe de pilda lui pește prăjit, vă zicem noi că n-au avut nici o autorizație. Adică, dacă au, atunci minte Primăria, care iată ce zice: Până în momentul de față, la Primăria Alba Iulia, nu a fost depusă nici o solicitare pentru aprobarea unei activități de felul acesta.

Legat de firma care se ocupă de treaba asta

E un grup de firme. Conceptul pe care il dorim a fi dezvoltat este Visit Alba Iulia, cu un SRL cu acelasi nume ca mod de organizare.

Banuiesc ca va referiti la activitatea despre care discutam. Sunt in jur de 50 – 60 de angajati si colaboratori”

În ce privește colaboratorii firmei e posibil ca domnul Pralea să aibă dreptate. Chiar și în ce privește angajații. Însă, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, firma asta, cu sediul în Vințu de Jos, a fost înființată în 2019, iar în 2020 a avut un singur angajat. Iar domeniul de activitate autorizat este acela de activități de turism, nicidecum spectacole artistice sau reenactment.

Legat de existența vreunui contract cu Primăria pentru desfășurarea de astfel de activități:

„La ce activitati va referiti? In momentul in care vom desfasura activitati ce presupun contract intre noi si Primarie, va vom informa cu prioritate despre stadiul contractelor noastre”.

Legat despre istoricii nenumiți mai sus, despre cei care se ocupă de concept și toate cele:

„Specialistii nostri au fost dezvaluiti atat fizic in mijlocul nostru cat si documentat in cazul in care a fost necesar. Spre a evita manjirea lor cu dejectii din partea celor care au drept principal scop sa le produca in timp ce sunt platiti din banii nostri, Nu va voi dezvalui numele lor. Ei sunt deja cunoscuti de cei la care ma refer, poate de aici vine si aceasta zbatere vecina cu frica. Ma intreb cui serveste asta…”.

Legat de sediul / punctul de lucru al activității. De unde anume pleacă oamenii ăștia ca să ajungă în Cetate, cu cal și toate cele:

„Sediul este la Vintu de Jos, iar daca insinuati. In grup avem mai multe puncte de lucru si intentionam sa mai facem daca contextul ne-o va permite.

Am fost si sunt un cititor al scrierilor dvs. Dar asta nu o inteleg chiar bine: „dat fiind că vorbim despre o acțiune ce presupune o pregătire prealabilă desfășurării activității de reenactment istoric”.

Nu are nici o legatura. Trebuie sa am sediul in Muzeu? Sa imi insusesc costumele cumparate din bani publici ca sa ma calific in ochii injectati de ura ai unora? Eu zic ca intrebarea ati pus-o gresit, si daca ea e pusa corect, trebuia sa o puneti altora”.

Legat despre apartenența sa la USR:

„Din nou, o intrebare tendentioasa, cu vadite insinuari mizerabile. Nu va recunosc in astfel de insinuari, dar va raspund ca nu detin nici o functie nici in USR, nici in alt partid”.

De final, după ce am mulțumit pentu răspunsuri:

„Sper ca v-au satisfacut raspunsurile mele si astept cu interes ziua in care veti vrea sa stam de vorba despre subiectul asociatiilor care au reusit de-a lungul anilor sa isi imbogateasca patrimoniul strecurand banii statului. Este un subiect care cred ca ar interesa pe multi, chiar si pe institutii care stiu sa puna intrebari si sa obtina raspunsuri. Sau despre subiectul in care functionarii publici ameninta investitorii privati. Sau despre cum specimene umane isi permit sa-i murdareasca pe altii fara macar sa ii cunoasca”.

Ei, și uite așa am lămurit problema lui Mălai Viteazul, care se plimba prin Cetate îmbrăcat în perdea și pe acordurile îndrăgitei piese Macarena. Ba chiar am găsit și mi multe imagini cu repetițiile și toată tărășenia.

Sigur, ne-am mai uitat o dată la filmul ăla și, sincer, ne-a apucat mila pentru sărmanul cal. Serios, calul ăla chiar n-are nici o vină. Și, dat fiind că Macarena, dat fiind răspunsurile domnului Pralea dar, mai ales, dat fiind că ne e milă și acum de acel cal, am decis să facem o sesizare către Primăria Alba Iulia, către Primar, Poliția Locală și către persoana responsabilă de domeniul public. Sesizarea a fost înregistrată cu nr. 75636 / 01.07.2021. Am atașat mai jos o poză cu ea. Acum, să vedem ce face Primăria….

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile