Spitalul de tratament cu promisiuni

  • de

Alege și nu cerceta

Ce să vezi surpriză, pe băieții aflați în campanie i-a luat pandemia prin surprindere. Știam încă din primăvară că situația are să fie de cacao către iarnă, că vine un val doi, dar degeaba. Trepădușii cu funcție și-au văzut de ale lor și s-au bazat iar pe norocul providențial al românului. N-a fost să fie însă. A dat valul de Covid peste noi și cifrele alea bune din primăvară s-au transformat în dureri de cap pentru medici și sistemul sanitar.

Spitalul Județean, care era super mega cel mai pregătit să facă față oricărei situații, că așa ne ziceau șefii de partid, a ajuns acum să improvizeze, să existe salonul ATI în alte spații, că nu mai au loc unde să bage bolnavii. Răstimp, niș- te trafaleți politici precum Dumitrel și Roman își fac în continuare campanie și promit pe dracu și lacu, că au ei planul „Dumitrel – Roman”, prin care au să ducă sistemul sanitar din județ pe noi culmi. Băi, dar cu o nonșalanță cum doar într-un azil mai vezi, ăștia doi promit zeci de milioane, noi clădiri la spital, chestii moderne de care nici n-am auzit noi vreodată. Asta după ce, din primăvară și până acum, n-au făcut niciun rahat pansat, cu excepția unor sesiuni foto la Spital, pentru presă și propria promovare, când încă situația era ok.

Egalitate, dar numai pentru căței

Avem, așadar, un sistem sanitar aproa- pe de colaps. Și avem o pandemie în plină desfășurare. Dubla măsură pare să fie o chestiune care nu deranjează însă pe micul politician. Adică, dată fiind situația sanitară, e ok ca cetățeanului să-i fie restrânse din libertățile individuale. E de înțeles măcar, chiar dacă nu ok. Acceptăm asta și nu facem gât. Când însă vine vorba de reguli speciale, că e fucking pandemie, care să afecteze drepturile de șmecher ale unor primari de mici localități, se schimbă placa. Adică, totul până la „spitalele lor”. Că, dacă spitalele municipale și orășenești se află în sub- ordinea Primăriilor, adică primarii „dau banii”, ele sunt implicit „spitalele lor”. Și ei decid ce și cum. Păi ce, autonomie locală nene! Cum adică să vină minister sau DSP sau oricine altcineva și să le zică ce trebuie să facă spitalul ăsta? Haide băi, fugi de aici! Păi încălcăm autonomia locală! Nu se poate așa ceva! Cam în logica asta se joacă meciul pandemiei.

Bucuria sărbătorilor, bucuria cheltuielilor

Chiar dacă e pandemie, chiar dacă toată lumea se așteaptă ca nivelul restricțiilor să fie ridicat imediat după alegeri, când posibil să reintrăm puțin în carantină și izolare, căci e clar pentru toată lumea că măsurile luate de Guvern au efectul pătrunjelului pus în ciorbă, unii edili par chitiți să bucure cetățeanul.

Deh, de la înălțimea procentelor obți- nute, își permit să bage mâna cât vor în buget. Spre exemplu, la Blaj, Ghiță Rotar a și început să umple orașul de ghirlande și beculețe. A și comandat deja băieților de la firma cu iluminatul public să facă frumos, să umple orașul fix ca anul trecut, dacă nu chiar mai frumos. Că ce dacă nu are să iasă lumea pe afară să vadă beculețele? Doar există internet, se fac frumos poze, se dă la presă, se laudă, se toate cele. Important e să fie frumos, să simtă oamenii sărbătorile.

Partidul Social Dezorganizat

Te uiți la ce campanie duce PSD-ul, care se presupune că e în opoziție, și-ți vine să exclami: băi, dar ăștia-s atât de proști că nici să promită nu-s în stare. Pare că băieții suferă de un blocaj grav și trăiesc din amintirile vremurilor în care românache punea botul la orice chestie. Ori vin cu tâmpenii absolute  ori cu chestii absolut necredibile.  Ba cer redeschiderea școlilor, a piețelor, a orice, de parcă nu a dat pandemia peste noi ca un buldozer, ba promit fel și fel de chestii care nu-s susținute de logică ori buget. Și-apoi, trebuie că se vede și mintea sclipitoare a lui Dârzu, cel puțin la nivelul județului, unde băieții insistă pe placa cu micul producător local și agricultura, cântând partitura asta peste tot în mediul urban. Or, Dîrzu a înțeles foarte bine că trebuie să vorbești despre lucruri la care te pricepi, însă când te pricepi la lucruri pe care nimeni nu le face ori de care nimeni nu e in- teresat, poate că e mai înțelept să taci. Și să aduci pe unii care vorbesc despre chestii care îi interesează pe oameni.

Nic O’Lae Albu

Mare om, mare caracter și prefectul Albu. Luni de zile a pozat într-un fel de salvatore din patria, omul care făcea și dregea, care biciuia polițiștii să umble prin oraș și să țină virusul în frâu, iar acum că s-a stricat situația, e degrabă aruncător al vinei în curtea DSP. Ia-au zis ăia de acolo, nu Sinea, că el e un sim- plu funcționărache, ci medicii și epidemiologii care se pricep la treaba asta, că situația e nasoală și că are să fie și mai nasoală, iar boureanul ăsta de poștaș a tras de timp de zici că era portar la Dinamo în meciul ăla de demult, în care au condus și ei. Degeaba i-au zis specialiștii să introducă măsuri, nu musai carantină, dar să limiteze circulația pe timp de noapte sau alte măsuri care ar fi putut reduce rata de infectări. Ntz! Băiatul avea ordin de la partid să facă să fie bine, că alegeri. Ei, iote că n-a fost așa. Și, după ce s-a câcâit până în ultima clipă, până când e deja cam prea târziu, acum dă vina pe DSP că ăia trebuiau să facă și să dreagă și să ceară. Ce-i drept, nici americanii n-au făcut prea multe pentru noi în ultima vreme, așa că n-ar fi exclus să dea Albu vina și pe ei. Că vorba piesei, americani-s de vină, pupu-i în gură să-i pup.

 

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile