Ștefan Bardan, acest Mălai Viteazul al politicii locale

Auzit-ați de-un Ștefan, mare politician, care face ban pe ban? Auzit-ați de-un viteaz, care-i șef și când e treaz, și la APA mare cneaz? Auzit-ați voi de el, fost mărunt deputățel, și de ce-are-n portofel? Auzit-ați voi ce școală, ce diplome cu migală, a făcut spre mare fală? E inginerul mecanic, ce într-un sistem balcanic, are salariu britanic; E Bardan cel fără frică, ce bugetele despică, și partidul mi-l ridică; Și care-ntr-o sinecură, și dacă îți plouă-n gură, își dă primă înc-o tură.

Sigur, dacă am fi avut suficient talent, am fi umplu toată pagina asta cu versuri din Balada lui Ștefan Bardan, acest mare barosan și tătucă de la APA CTTA SA, cel mai mare cuib de sinecuriști politici al județului.

Născut în urmă cu vreo 58 de ani, Bardan termină Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara, în 1988,  de unde putem înțelege că nu-i  vreo tută cu diplomă cumpărată de la te miri ce privată. La diploma asta își mai pune însă, ca orice politician, niște cursuri, care și acum pot fi găsite pe site-ul Camerei Deputaților: Metode moderne de analiză structurală a îmbinărilor sudate, făcut la ISIM Timișoar în 1997; Workshop pe tarife – IWA, ARA, MLPAT, făcut nu se știe unde, în anul 2000; Im- plementarea proiectelor de investiții de mediu – CFPPDA și Departamentul Britanic pentru Dezvoltare Internațională, tot în 2000; Licențierea operatorilor de servicii publice de gospodărie comunală – ANRSC, în 2003.

Își începe cariera ca și inginer, la Ampelum Zlatna, unde muncește de după facultate și până în anul 1997. Asta pentru că în 1996 își începe cariera politică și, nooormal, mai apoi lucrează doar la stat.

În anul 1998 devine un fel de mână dreaptă a lui Alexandru „Secu” Pereș, senatorul PD de Alba, de unde la doi  ani distanță este promovat în postul de director la APA CTTA Alba, firma Consiliului Județean Alba și, cum ziceam, cuib de sinecuriști în care-și găsesc locul fel și fel de oameni de partid sau nevestele acestora.

E director exploatare, apoi director comercial, după care, în 2004,  ajunge în Parlament, mare deputat. Nu se mai califică pentru încă un mandat în 2008, așa că pentru o vreme trebuie să se mulțumească cu postul de Prefect de Alba. Mai apoi revine la APA CTTA Alba, în același post de director comercial și, de vreo trei ani, e director general.

În postul ăsta de director general al APA CTTA e chiar mai bine decât în Parlament. Anul trecut, conform declarației de avere postată pe site-ul companiei, omul a dus acasă peste 160.000 de lei. Nota bene că, deși nu-s funcționari publici și nu-i obligă nimeni, șefii de la APA CTTA își postează măcar declarațiile de avere. Mai ales că în felul acesta putem vedea cum, din 2017 și până  anul trecut, salariul său de director s-a dublat, chiar mai mult. În urmă cu trei ani avea un salariu oarecum decent, de doar vreo 75.000 de lei.

Cu toate că locul ăla se vrea unul discret, în care băieții cu carnet de partid își trăiesc liniștit indemnizațiile, devine puțin celebru după ce Savini, italianul cu bani din Sebeș îl acuză că a sărit la bătaie. Cu adevărat celebru devine acum vreo doi ani când lumea află ce prime își dau băieții de la APA CTTA Alba.

În condițiile în care locuitorii județului plătesc o cârcă de bani pentru serviciile pe care APA CTTA le furnizează, Bardan & Compania decid, în CA, să împartă an- gajaților o „cotă de participare la profit”. Adică, aproape 1,2 milioane lei. Din care partea lui de șef este de peste 5%, adică vreo 78.000 de lei. Că a muncit săracul, n-a stat degeaba acolo. De asemenea, la purcoiul de bani se mai lipesc și ceilalți membri CA, că doar și ei au muncit la ședințele alea lunare. Care, între noi fie vorba, sunt oricum plătite regește. Spre exemplu, domnul Marian Aitai, o altă mână lungă cu care Dumitrel joacă banul public, și care e șef al CA, duce acasă cam o mie de euroi pe lună pentru câte o ședință din-asta. De-asta probabil nici nu e de mirare că, în plină stare de urgență decretată din cauza pandemiei, oamenii s-au întâlnit în ședință de CA, fizic. Ca să ia și bănuții ăia.

5 1 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile