Știați că…? Și v-a folosit la ceva?

Cică un grup de cercetători de la Institutul de Științe Medicale din cadrul Universității din Tokyo, condus de profesorul Yoshihiro Kawaoka, a demonstrat că măștile sunt eficiente în reducerea riscului de răspândire a virușilor. Probabil că asta e un adevărat șoc pentru anti-botnițarii de la noi, experți de talie mondială convinși că „o bucată de cârpă” nu e bună de nimic. Bine, bănuiala mea e că nu vor lua în considerare rezultatele studiului, deoarece acesta n-a fost făcut de binecunoscuții savanți englezi. Revenind la cele demonstrate de japonezi, portul unei măști de pânză reduce cu 17% cantitatea de viruși inhalați, cea chirurgicală cu 47%, iar N95 cu 79%. Dacă masca e purtată de persoana infectată, riscul ca persoanele din jur să ia virusul scade cu peste 70%.

Mda. Dacă nu protejează 100%, noi, românii verzi, nu suntem de acord cu purtarea ei. Clar?

Să-i lăsăm așadar pe japonezii ăștia cu studiilor lor făcute după ureche și  să venim pe meleaguri europene, unde mai înțelegem și noi câte ceva. Cum ar fi faptul că a început lucrul la tunelul Fehmarnbelt, care va lega Danemarca și Germania, undeva, la 40 de metri sub nivelul mării. Mai precis, insula daneză Lolland și cea germană Fehmarn. Bine, asta nu e neapărat  ceva  extraordinar, că au făcut unii tunel și pe sub Canalul Mânecii. Dar va fi gata în 2029! Adică peste 9 ani, da? Punem pariu că noi, în acel an de grație, încă nu vom fi reușit să facem autostrada pe valea aia a Oltului, adică locul ăla unde s-au crăcănat Carpații Meridionali și-au zis „hai, băi, că ne dăm la o parte ca să treceți și voi liniștiți dintr-o parte-n alta, să nu vă fie greu”?

Bine, tunelul ăla germano-danez, care o să aibă două autostrăzi cu câte două benzi și două căi ferate electrificate, va costa peste 7 miliarde de euro. Adică probabil că atât cât costă real, fără mită inclusă. Ce mai proiect! Politicienii noștri râd de el și cu părțile lor inteligente.

Așa, ca să mai râdem un pic de ei, cică proiectul a fost demarat în 2008 și a necesitat 12 ani ca să fie adoptată legislația necesară în cele două țări, să se facă studiile geotehnice și de impact. Auzi la ei, 12 ani! Păi haideți la noi, mănenemă, să vă învățăm noi cum se fac chestiile astea să dureze trei-patru decenii. Pfu- ai, ce amatori! Să-ncepem numai autostrada aia prin care americanii vor să unească Gdanskul polonez cu Constan- ța românească și vă arătăm noi cum se face un adevărat un parandărăt.

Dar stați să auziți altă năstrușnicie! Cică NASA a selectat compania finlandeză Nokia pentru a construi prima rețea de telefonie mobilă de pe… Lună! Nu, n-ați citit greșit: de pe Lună. În cadrul programului spațial Artemis, NASA vrea să ducă din nou oameni pe satelitul Terrei până în 2024 și, ulterior, să înființeze baze permanente. Așa că, până la finalul lui 2022, Nokia trebuie să construiască acolo un sistem de comunicații wireless în bandă largă, care va fi folosit pentru comunicarea audio-video a astronauților, schimbul de date telemetrice și biometrice, precum și controlul de la distanță al roverelor. Adică nu tu stat la taclale cu mama, tata, sora, fratele, soția, soțul, bunica, bunicul și vecina de la 3, ci pentru probleme serioase, de serviciu. Ce plictiseală! Bine, sper că vor avea grijă să nu fie niciun român printre cei care aselenizează, că altfel se trezesc seară de seară că-l sună mama de-acasă, din bătătura Pământească, să-l întrebe dacă s-a-mbrăcat gros, să nu răcească, dacă a mâncat, cum e vremea și dacă a văzut vreo fată care să-i placă, fiindcă „e vremea să te pui și tu la casa ta, mamă dragă; și-aș vrea și eu un nepoțel.”

Dacă tot ne-am dus cu pluta, să rămânem pe-afară. Cică Voyager 2 (adică una dintre cele două sonde trimise să arunce o privire la planetele sistemului solar și-apoi s-o ia de nebune prin cosmos) a descoperit că spațiul din afara sistemului solar e mai dens decât se credea.

Asta din cauză că politicienii noștri n-au ajuns pe-acolo, că, altfel, nu mai rămânea nimic, nici măcar vid.

Acum, la final, recunosc că am scris articolul ăsta din curiozitate. Am vrut să văd dacă chiar citește cineva chestii de genul ăsta, că pe internet și la televizor toți românii sunt savanți, experți în virusologie, tehnologie 5G și toate științele pământului. Și nu știam dacă sunt rodul studiului aprofundat, citirii grăbite a unui titlu dintr-o revistă de scandal, ori poate chiar o convingere interioară emisă pe principiul că opinia mea neinformată are aceeași valabilitate precum cunoștințele tale obținute în ani de studiu.

 

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile