Târgul de carte Gaudeamus la a XXVII-a ediție

Începând din 1994, luna noiembrie a devenit, pentru iu- bitorii cărții, luna în care are loc cel mai mare târg de profil din România. În anul acela, postul public de radiodifuziune a organizat în foaierul Sălii Radio din București prima ediție a Târgului de Carte Gaudeamus.

La ediția a III-a a fost demarat proiectul „Bursa Proiectelor Editoriale Majore”, dedicat promovării literaturii române pe plan internațional. Odată cu ediția a V-a, evenimentul – de- venit prea mare pentru a mai putea fi găzduit de foaierul Sălii Radio – s-a mutat în Complexul Expozițional Romexpo, care va deveni, de atunci, locul său de desfășurare.

În 2000 a fost inaugurată Caravana Gaudeamus, odată cu prima ediție a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca. Cu trecerea anilor, pe harta caravanei s-au mai alăturat Craiova, Timișoa- ra, litoralul, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov și Iași. Un an mai târziu, Târgul Gaudeamus a fost inclus în calendarul târ- gurilor internaționale de carte publicat de Messe Frankfurt.

Ediția de anul trecut a reunit peste 250 de participanți în 200 de standuri, a avut aproape 900 de lansări și s-a bucurat de prezența a circa 115.000 de vizitatori.

Anul acesta s-a zvonit o vreme că nu se va desfășura, din cauza pandemiei, la fel ca alte evenimente similare. Zvonurile s-au dovedit însă neadevărate, a XXVII-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus fiind organizată între 16 din 22 noiembrie. Nu la Romexpo, ci online. Cu standuri virtuale, cu peste 100 de expozanți, cu evenimente live, cu Elefant.ro drept partener.

Din păcate, în ciuda denumirilor pompoase, care te fac să crezi că s-a reușit simularea virtuală a unui târg fizic, lucru- rile au fost departe de așa ceva.

Stand virtual a însemnat că a existat o listă cu toate editurile participante. Dacă făceai  clic pe logo-ul uneia dintre ele, te ducea la o pagină cu o scurtă prezentare și cu un buton mare, pe care scria „Stand virtual” – de fapt, un link către site-ul editurii, ori către o librărie virtuală. Adică exact ce ai obține  la o căutare obișnuită pe Google. Nimic asemănător cu un stand obișnuit, unde te plimbi de la o tarabă la alta, mai iei o carte, o mai răsfoiești… Practic, a fost un simplu portal către site-urile editurilor – lucru pentru care, evident, respectivele edituri au fost taxate cu 50, 75, 100 de euro, după buzunar și după pretenții. Vrei să ai banner personalizat? Plătești în plus. Vrei să poți schimba zilnic bannerul? Mai dai un ban. Vrei ca lansările tale să fie transmise și pe pagina Gaudea- mus? Asta costă, monșer!

Pentru că, da, lansările au fost tot un pomelnic cu cine, ce și când. Atât. Transmisiunile live au fost, unele dintre ele, pe pagina Gaudeamus, altele doar pe pagina de Facebook a târgului. De înregistrare, conectare video prin Zoom și alte detalii tehnice s-au ocupat editurile după cum s-au priceput. Că doar nu era să fie asta treaba organizatorilor! Ei au pus la dispoziție platforma.

Poate că sunt răutăcios. Poate ar trebui să apreciez că, decât nimic, e mai bine că am avut un târg de carte organizat chiar și așa. Mi-e greu totuși să scap de senzația de ceva făcut ca să fie făcut, să se bifeze o nouă ediție, astfel încât, peste ani, să se poată spune „pe noi nu ne-a oprit nici Covidu’”. Nu de alta, dar nu mi s-a părut că a adus nimic în plus față de o căutare obișnuită pe Libris.ro sau Elefant.ro, ori față de evenimen- tele online pe care editurile le-au mai încercat, de capul lor, în perioada pandemiei. De exemplu, n-am văzut să existe undeva posibilitatea de a comanda pe loc cartea lansată în evenimentul cutare – procedura era una singură: mergi pe pagina de participant a editurii, de acolo du-te pe site-ul ei, unde trebuie să cauți cartea.

Să zicem că am avut târg de carte și anul ăsta și să sperăm că anul viitor vom reveni la formula clasică. Pentru că, la fel ca și în cazul școlii, online-ul nu ne iese prea bine. E un fel de „cum ar fi fost dacă toată chestia asta se-ntâmpla în a doua jumă- tate a anilor „90”. Deși, din ce-mi amintesc, chiar și mIRC-ul era mai interactiv decât mi s-a părut a fi Gaudeamusul ăsta.

În fine. Hai să păstrăm ce e frumos în toată treaba asta: ci- titul. Cumpărați o carte. Citiți. O să vă spun la un moment dat o poveste cu cărți din locuri îndepărtate, de la miazănoapte, sub lumina aurorei boreale.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile