The Galactic Imaginarium Sci-Fi and Fantasy Film Festival

The Galactic Imaginarium Sci-Fi and Fantasy Film Festival

Darius Hupov este medic dentist, autor și promotor de literatură SF, dar și de volume de educație financiară și in- vestițională. În perioada 23-27 septembrie va organiza, la Dumbrăvița (lângă Timișoara), prima ediție a festivalului de film science fiction și fantasy TGIFF.

În primul rând: ce este TGIFF?

TGIFF este un vis pe cale să se realizeze, inspirat dintr-o pasiune de o viață pentru film și, în special, pentru filmul science ficiotn și fantasy. El este în realitate primul festival de gen din România și unul dintre puținele din estul și centrul Europei. Și se dorește a deveni, în timp, un jucător important pe piața festivalurilor de film science fiction și fantasy din Europa.

N-o să te întreb dacă România are nevoie de un astfel de festival, pentru că sunt convins că are. Te voi întreba însă: care este impactul sperat?

Impactul sperat este acela de a face cunoscut festivalul. În niciun caz nu ne așteptăm să existe un impact larg din punct de vedere financiar.  Interesant de observat și, în același timp, într-un fel dezamăgitor, este că publicul român pare să fie mai puțin impactat de aceas- tă știre a primului festival românesc de film science fiction și fantasy. Primesc mult mai mult feedback pozitiv din afara țării, dar sperăm ca în timp să convingem și publicul de la noi că este un eveniment care își merită locul în peisajul cultural românesc.

Cum a influențat pandemia desfășurarea evenimentului? Ce a fost nevoie să schimbați față de planurile inițiale?

Evenimentul trebuia să aibă loc în ultimul weekend din mai 2020. Și a venit pandemia. Construcția la care am lucrat șase luni de zile s-a prăbușit. Tot ce e astăzi festivalul de film science fiction  și fantasy s-a construit de la zero în momentul în care ne-am decis că-l vom ține online. El are două secțiuni, Drive  in cinema și Online. A trebuit să adaptăm conceptul festivalului la online.

Mai ales la Drive in problemele au fost majore, pentru că n-am organizat niciodată un asemenea eveniment. Varianta cea mai elegantă și calitativă a fost să transmitem sunetul printr-un emițător FM de mică putere și să fie recepționat cu radiourile din autovehicule sau cu un radio portabil, dar aceasta a fost și cea mai scumpă dintre variante și cea mai complicată din punct de vedere al avizelor. Și am participat la întâlniri, convenții de science fiction și festivaluride film care se desfășoară online peste tot în lume, încercând să luăm de-acolo cele mai bune modalități de desfășurare a acestor evenimente.

Cum pot participa cei care vor s-o facă fizic sau online?

La cinematograful Drive in, lucrurile sunt relativ simple: în 23, 24, 25  și 26 septembrie, începând cu ora 9 seara, vor avea loc cele patru proiecții de filme. Pentru aceasta, participarea este gratuită, dar doritorii vor trebui să se înregistreze cu cel puțin 36 de ore înainte de eveniment – sunt patru formulare care sunt prezente pe site-ul festival.galactic.one.

Pentru cei care vor să participe la festival online, este un bilet de acces general cu 20 de lei, care se poate cumpăra de la mai mulți distribuitori: bilete.ro, filmfreeway.com, eventeam.ro și iabilet.ro. Vor fi șapte zone online: Zoom 1, Zoom 2 (pentru care e nevoie  de biletul de acces general), Facebook, YouTube, Discord, boardgamearena. com și twitch.tv (gratuite). Pentru filme vor fi două pagini care sunt disponibile doar celor care-și fac un cont la site-ul festivalului: una cu filmele de la selecția oficială și o altă pagină cu selecția de la final cut.

Mai avem un workshop de water dancing, care este stilul de scrimă predat Aryei Stark în Game of Thrones de către Syrio Forel, interpretat de actorul Miltos Yerolemou, invitat de onoare la festival. Un alt workshop este despre cum să-ți faci filme de impact cu telefonul mobil. Și mai avem o sesiune de Meet and Greet cu Miltos Yerolemou,  în care poți să socializezi, să schimbi câteva cuvinte cu invitatul de onoare al festivalului, să-ți faci un selfie virtual cu el și Miltos va semna pentru tine un autograf care va fi trimis prin poștă.

Aceste evenimente adiționale sunt pe bază de bilete, care se pot cumpăra pe bilete.ro/tgiff.

Știu că voi aveți mereu proiecte. Ce urmează după TGIFF?

După TGIFF urmează TGIFF. Deci avem deja multe idei și oferte care ne- au venit prea târziu ca să fie implementate la ediția 2020. Sunt proiecte pe care vrem să le materializăm în elemente de program anul viitor. Viziunea pentru festival este foarte mare, pentru că avem acest parteneriat cu primăria din Dumbrăvița, fără de care nu ar fi avut loc festivalul din rațiuni de logistică și financiare. Ni se oferă acces la Sala Polivalentă, Casa de Cultură, sala festivă a școlii gimnaziale, Centrul de Zi și stadionul din Drumbrăvița. Toate aceste locații sunt pe o rază de 800 m. Pe stadion vrem, în timp să avem concerte de muzică electronică, muzică de film. Deci asta urmează și sunt sigur că, după un mic moment de respiro la finalul ediției 2020, vom începe să punem, cărămidă cu cărămidă, bazele festivalului de film de anul viitor.

Și o ultimă întrebare, mai incomodă. Din păcate, proiectul Distopicon nu s-a materializat. Aveți în plan să încercați, în viitor, altceva similar?

Pot să spun, la momentul ăsta, că prima ediție TGIFF 2020 este aproape de dimensiunile unui Eurocon virtual. Am înțeles din șușoteli din fandom că mai există o echipă care se pregătește să realizeze o ofertă de desfășurare a Euroconului în România. Sunt niște șușoteli, deci nu pot să dau nume și nu pot să obiectivez cele auzite de mine, dar dacă acest lucru se va întâmpla este o inițiativă foarte bună, pentru că e nevoie de asemenea manifestări în România. Eu le urez succes celor care își vor asuma această întreprindere și sper să iasă bine. Pentru moment, eu spun „pas” acestei zone pentru a mă putea concentra în întregime asupra festivalului de film science fiction și fantasy.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile
trackback
Evenimente și festivaluri în Timișoara – Cazare România
august 9, 2021 2:17 pm

[…] Festivalul de Film Science Fiction și Fantasy „The Galactic Imaginarium” […]