Todosiu Beniamin, candidatul cel mai fin. Și sărac și cinstit

La cei 33 de ani ai săi este unul dintre cei mai tineri posibili viitori parlamentari și aproape singura dovadă că în USR Alba există și alți oameni decât cei transferați de prin alte partide. Desigur, chestiunea asta cu oameni noi nu-i nicidecum o ga- ranție a faptului că avem de-a face cu un om altfel. Pentru că distinsul domn Beniamin, chiar la vârsta lui fragedă, a prins din rapid clasicele metehne, retorica politicianului carpato-danubian și modul de a se prezenta în fața alegătorului. Mai exact, dacă-l dezgolim pe distinsul candidat de ambalajul lucios în care l-au îmbrăcat fel și fel specialiști în comunicare, rezultatul duhnește rău a politician de duzină, a impostură.

Să începem așadar cu ceea ce spune Todosiu despre sine.  A terminat generala la Vasile Goldiș, fostă nr. 1, după care a terminat și Liceul Economic. Când a împlinit 18 ani, și  după atâta contabilitate și merceologie, sau ce-o fi făcut el la liceu, l-a prins dragul de medicină. Așa că a decis să se facă doctor. Căci așa se înțelege din ce zice chiar el, anume că „am absolvit Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș”. O declarație foarte corectă însă puțin, cum să zicem, înșelătoare. Ca să nu zicem mincinoasă. Căci distinsul candidat nu-i tocmai medic, adică n-a făcut el 6 ani de școa- lă, rezidențiate și alte cele. Ce a absolvit el este o școală teh- nică, de 3 ani – tehnica dentară – altfel o meserie onorabilă. Însă de ce să pui că ai studii postliceale – că și postliceala de asistenți medicali e tot de 3 ani – când poți spune frumos că ai terminat Facultatea de Medicină Dentară de la Universita- tea de Medicină și Farmacie? Adică pui să dea bine la electo- rat, oameni noi, deștepți, cu școală multă! Sanchi.

După care, ca să calce și mai apăsat pedala imposturii, micul Todosiu ne mai zice că „după finalizarea cursurilor, m-am specializat în clinici stomatologice din țară și din străinătate, iar în 2015 am decis să devin un antreprenor local. Am reușit sa formez o echipă de profesioniști și să pun pe picioare o mică afacere de succes. În prezent sunt un tânăr antreprenor, cu o afacere crescută sănătos și cu o familie frumoasă”.

Sigur că nu zice nicăieri care sunt clinicile alea, în ce țări sau ce diplome are de pe acolo. Dacă are diplome, că poate nu. Dar e ok, oricum diplomele nu cântă. Sigur, căutând prin declarațiile lui de avere, am găsit o clinică din-asta unde s-a specializat, anume la cabinetul doctorului Danciu de la Sebeș, un penelist cu ștate vechi. Și chiar doctor, medic adică. În rest nimic.

Și-acum, dacă tot a zis el despre „mica afacere de succes” și despre antreprenoriatul ăsta, haideți să ne plimbăm puțin și prin declarațiile lui de avere. Că deh, oameni noi, transpa- rență, altfel de politică, știți cum zicem?

Prima declarație a domnului Todosiu datează din 2016, când a mai candidat pentru Camera Deputaților. Mă rog, și atunci o fi candidat tot așa, din patriotism, că el de fapt își dorește să rămână în Consiliul Județean, să învețe administrație, că e tânăr și are timp. Ah, scuze, astea zicea înainte de locale, acum e altă placă, vrea să se jertfească pentru patrie la București.

Așadar, din declarația de avere din 2016 aflăm că fix în anul acela și-a luat, alături de soție, o casă și un teren în Alba Iulia. Încă din anul 2009, adică la 22 de ani, își deschisese un cont în bancă, în valoare de 65.000 de lei. Deh, așa e când ai părinți „modești și harnici”, reușești ca la nici un an de la terminarea școlii să pui pe dreapta 65.000. Frumos. Ah, stați așa, că pe lân- gă ăștia, și-a mai împrumutat și firma aia mică și de succes – Protechnician Master SRL – cu suma de 60.000 de lei. Nu e clar când anume, însă undeva între 2015, când a înființat firma, și 2016 când a completat declarația. Sigur, ăștia ultimii 60.000 sunt poate strânși din salariul teribil pe care-l avea la Danciu SRL, adică 5.400 lei anual. Adică vreo sută de euro pe lună. Sau poate din ai soției, care pe atunci lucra la Mureșul SCM și înca- sa vreo 15.800 anual. Deci aveau de unde să agonisească.

În declarația din 2016 apare și un credit, în valoare  de 257.000 lei, accesat în anul 2016, probabil banii cu care au luat casa. Curios lucru însă, în declarația din 2020 apare același credit, cu aceeași valoare. Semn că omul n-a dat înapoi nimic la bancă. E drept, la ce venituri are, în acte, nici nu avea de unde, din ce să dea. Pesemne că-l mai păsuiește banca.

Dacă în declarația din 2016 apare că și-a deschis un cont în 2009, cel cu 65.000 lei, în declarația din 2020 apare că și-a deschis contul în 2008, și că are în el doar 13.000 de lei. Apoi, cu toate că datoria către propria firmă scade de la 60.000 la 41.000, omul n-a trecut nicăieri că ar fi obținut un venit, cum că și-a dat banii înapoi din firmă, că tot venit e și ăla.

Bașca, nu are absolut niciun venit de nicăieri. Practic, oficial omul trăiește așa, din ce câștigă soția, care între timp s-a angajat la firma lui, de unde câștigă 22.000 de lei anual. Căci firma aia, deși face profit, nu dă dividende. Sau nu le-a trecut el în declarația de avere. Or, e cel puțin curios cum naiba jus- tifică banii pe care i-a împrumutat partidului în campaniile  de la locale și în asta de acum, de la parlamentare. Că acolo i-a dat cu acte. Și e vorba de niște j-de mii de lei, pe care con- form declarației de avere nu-i are. Că altfel, dacă n-ai în acte dar de fapt ai, e o problemă care ține mai degrabă de ANAF, nu ca alea celelalte, care țin de ANI.

Pe de altă parte, mica firmă de succes merge bine și a înche- iat anul 2019 cu 5 angajați și un profit de peste 100.000 de lei. Dar și cu datorii de 376.000 de lei, din care 41.000 către chiar el, patronul.

Așadar, cam ăsta e „omul nou” din politică. Un afacerist cu CV meșteșugit spre a părea mai frumos decât e în realitate, care trăiește din aer dar are o firmă de reale succesuri. Prac- tic, la cum stau lucrurile, putea să candideze liniștit de la oricare din partidele vechi.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile