Un olar necitit

„Cine zice că citește cărți și romane la ora actuală, vă minte.” Declarația de mai sus n-a făcut-o Baba Floarea din Ghimpați, cu două clase absolvite, care trăiește din ajutor social. Nu. Îi aparține unui ditamai deputatul, Corneliu Olar pre numele lui. Nici nu știu ce e mai năucitor în declarația de mai sus…

Faptul că un om care se ocupă de destinele nației declară că nu citește? Și că, astfel, devine logic de ce cultura e mereu subfinanțată (în afara celei omagiale, ori din „cercul poeților aleși”), de  ce e prima tăiată de pe listă în condiții de pandemie, de ce învățământul e bifat „ca să fie”, fără să se facă eforturi reale pentru educarea copiilor, mai ales a distinsului om necetitoriu de carte?

Ori, poate, să apreciem sinceritatea lui? Să spunem că, dacă tot se apropie sărbătorile, am avut parte de un miracol de Crăciun: un parlamentar cinstit, care va să zică, unul care n-a-ncercat să ne aburească, ci a recunoscut onest că nu citește?

Sau să ne revoltăm pentru imperti- nența de a considera că, dacă el nu știe/ nu poate/nu vrea să citească, nimeni altcineva n-o face? Și că, dacă declară că citește, este un mincinos? Cam cât tupeu să ai, cât egocentrism ca să-ți permiți să lansezi o asemenea acuzație? Cum, măi, să te micționezi cu atâta dezinvoltură pe capetele profesorilor, a editorilor, a pasionaților de lectură (inclusiv pe colegii parlamentari care citesc)?

Ar mai fi și varianta că spusele acestea au fost în ideea de a proteja pădurea, unul dintre obiectivele pentru care este bine-cunoscut domnul fost primar, actual deputat. Să lăsăm cititul, că moare copacii, cum s-ar zice. Codru-i frate cu românul, cititul mai puțin.

Desigur, varianta oficială e că spusele au fost scoase din context. Domnul Corneliu Olar e un susținător al culturii, al cititului, îl încurajează și promovează, fie că vorbim despre carte, fie că vorbim despre roman. Cu siguranță mint cei care spun că el a spus că mint cei care spun…

Lucian Dragoș BOGDAN

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile