Valea Lungă, și-un buget ca să ajungă

De vreo câteva luni, primarul comunei Valea Lungă se numește Dan Aldea, mândru reprezentant al AUR. Fost independent o vreme, omul și-a găsit chemarea și a reușit una din surprizele de la locale, când a obținut nu doar fotoliul de primar dar și 7 posturi de consilier din cele 13 ale comunei. Ei bine, chiar dacă e o comună oarecum mică, hai spre mediu, că are ceva mai bine de 2.000 de locuitori, Valea Lungă are totuși un buget parcă din aur. Unul pe care domnul Aldea, dacă tot e la AUR, îl consumă în buna tradiție a fostului primar, domnul Pușcă. Care și el, la rândul lui, a pușcat la bugetul comunei cum a știut el mai bine. Așadar, să începem o mică incursiune în minunata lume a achizițiilor directe, cele mai de succes achiziții publice.

Cum anul trecut a fost unul electoral, domnul Pușcă (despre achizițiile făcute în mandatul lui o să vobim mai mult) a început frumos, cu achiziția unor servicii de publicitate. Sanchi să promoveze comunicate, chestii de interes din comună. Adică, dacă l-ați văzut la Alba Carolina TV, să știți că s-a plătit din bugetul comunei, iar gurnaliștii ăia independenți de acolo n-au periat la primărică liberal doar așa, în regim moca. Doar de 9.000 de lei, plus TVA, dați pe 17 ianuarie.

La trei zile după, primarul Pușcă s-a gândit să pună și un panou la intrarea în localitate, să știe oamenii unde le începe comuna, chestie pe care a dat doar 10.000 de lei.

Cum le era sete, și-au luat puțină apă, cu 1.800 de lei, după care au mai dat ceva mai bine de 4.000 de lei pentru demontatul iluminatului de sărbători. Că așa e când pui beculețe, costă și înșurubatul și deșurubatul.

În februarie, domnul Pușcă s-a pus pe treabă și a cumpărat și niște servicii de diriginte de șantier, că se lucra intens în comună. De vreo 5.000 de lei de la Adriatica SRL și de alți 15.000 de la Consulting Bica SRL. Bașca, se lucra așa intens, sau mă rog, cum se lucra, de numai motorină au trebuit să cumpere de peste 75.000 de lei. Și au luat și un mic panou, din-acela pe care găsești datele privind o investiție, cu 750 de lei, de la amicii PNL-ului, TipoRex.

Prin martie, pentru că venise deja pandemia peste noi și eram în stare de urgență, domnul Pușcă a găsit de cuviință să cumpere flori în valoare de peste 7.600 lei, de la o doamnă pe nume Dana Roșca, măcar să fie frumos în comună, dacă tot nu se putea ieși din case. Și-a mai luat și niște boscheți tuja, cu 5.600 de lei, de la Medeea Flor SRL. Prin mai au mai luat de vreo 2.000 de lei, tot de la firma asta și tot boscheți tuja. După care, tot în mai, a mai dat 15.500 pe materiale floricole, celor de la Oleander Garden SRL. Plin de flori nenicule.

Pe la finele lui martie, primarul Pușcă a cumpărat și câteva materiale de protecție, că mna, tot era cu pandemie și alea, după care a trecut la chestii mai serioase, gen furnituri de birou, anunțuri prin presă, evaluări de teren, documentații pentru intabulare și, desigur, un ceas programator de iluminat stradal, ca să fie lumină în comună. Desigur, multe dintre uneltele și mașinile primăriei, că se lucra mult, așa că vreo câteva mii bune de euro au mers spre astfel de reparații.

Căminul Cultural din Lunca din comună urma, că doar era an electoral, să fie modernizat. Mă rog, măcar planurile să fie făcute, să vadă lumea că se vrea. Așa că, în luna iunie, domnul Pușcă a plătit celor de la Eurodraft Proiect Design SRL suma de 30.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate. Alți 15.000 de lei au mers la Eugen Tudoran, PFA, pentru proiectarea unor șanțuri și trotuare, iar alți 15.000 pentru servicii de diriginte de șantier, la Dico Pintea SRL. De la Alba Proiect Consulting a cumpărat, tot cu 15.000 de lei, niște servicii de consultanță în eficiența energetică. Și apoi, prin iulie, alți 17.000 de lei pentru niște consultanță în managementului unui proiect. Știți voi, cosultanță pe achiziții, alea, că am mai tot scris noi de ăștia.

Capitel Proiect SRL a primit alți 15.000 de lei, în iulie, pentru un studiu de fezabilitate pentru construirea și împrejmuirea unui centru medical. Că deh, v-am zis, an electoral, planuri mari.

Agro Silva SRL e firma la care, tot la câteva zile, Primăria Valea Lungă duce și repară niște unelte, niște motocoase, niște nici nu mai știm ce, dar cert e că-s tot stricate. Sume mici, câteva sute până la câteva mii, dar des, foarte des.

În data de 9 septembrie, ce chestie, fix cu puțin timp înainte de alegeri, primarul Pușcă apelează la firma prietenă Tipo-Rex, de la care cumpără hârtie de xerox în valoare de peste 6.000 de lei. Plus niște articole de papetărie, de vreo două ori, de câteva sute de lei.

Studiul de fezabilitate pentru alimentarea cu gaze a scos din bugetul comunei alți 57.000 lei, plus TVA, bani care au ajuns la Tech IT Solutions SRL. După care, tot cu puțin timp înainte de alegeri, domnul inginer PFA Eugen Todoran a mai încasat 22.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate pentru un pod peste valea Lodroman.

Mai o instalație de încălzire cu 17.000, mai niște cartușe de toner cu 12.000, fix înainte de alegeri, iar mandatul lui Pușcă s-a încheiat.

Sesiunile de cumpărături ale acestei comune sunt multe, foarte multe. Practic, la câteva zile se cumpără ceva. Iar noul primar, domnul Aldea, pare să fi prins din mers treaba. Adică, vă zicem una singură din mandatului lui: printre primele achiziții, pe data de 16 octombrie, Primăria a plătit peste 133.000 de lei pentru tablete PC. Despre altele, vă zicem altă dată. Că în Valea Lungă lista cu cumpărături e chiar lungă.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile