Vințu de Jos, un fel de comună

După cum bine știți, Vințu de Jos e o mare comună și mare nod de cale ferată. Comparativ, Vințu de Sus e nod de cale aeriană și nu există. Revenind însă la comuna asta cu mai 5.000 de locuitori, aruncată undeva între Alba Iulia și Sebeș, trebuie să vă spunem că de acolo se întâmplă lucruri destul de interesante, sub  bagheta onorabilului domn Iosif Josan. Acum patru ani, omul fusese ales din partea Verzilor, însă pare că între timp s-a copt așa că acum a îmbrăcat roșul PSD. Nu știm, la ora la care scriem rândurile astea, dacă s-a reales sau nu în funcție, dar asta e mai puțin important, căci despre altceva o să vă zicem aici.

Despre bani. Ca orice comună înstărită, Vințu de Jos are un buget destul de mare, iar domnul Josan stă cu mâna pe butoane. Așadar să purcedem.

Pe 14 septembrie, în plină campanie electorală, Primăria lui Josan semnează un contract în valoare de aproape 1 milion de lei pentru renovarea grădiniței din satul Vințu de Jos. Licitație, frumos, câștigată de Ardealul Star Construct SRL. Partea mișto este că pentru aceeași grădiniță, aceeași renovare, domnul Josan mai atribuise un contract, procedură simplificată, și în primăvara acestui an, pe 24 aprilie, aceleiași firme, Ardealul Star Construct SRL. Atât că atunci valoarea fusese de doar 900.000 de lei, plus TVA. Păi ori facem grădinița ori n-o mai facem.

Pe de altă parte, la achizițiile directe, treaba e mult mai complicată. De la începutul anului și până acum au curs contractele cu duiumul. Unele de înțeles și probabil chiar utile, precum niște deratizări prin școală, mai niște asigurări RCA, mai un gel dezinfectant, mai o lamă pentru escavator, mai niște produse de dezinfecție, mai un hipoclorit de sodiu, ba chiar și un microfon / lavalieră, ca să poată omul să le vorbească oamenilor pe internet. Sau niște piatră de carieră, mai niște reparații, mai o mică extindere la sistemul de supraveghere video, mai niște aplicații, mai niște schimbat de becuri, ce mai are primarul nevoie prin comună. În total, să tot fie către 100 de sesiuni de cumpărături de la începutul anului și până în prezent.

Ei bine, mai interesante decât orice alte achiziții, sunt serviciile de consultanță. Atât e de consultată Primăria Vințu de Jos, de ai zice că suferă teribil.

În data de 19  martie, în plină stare de urgență, când toată lumea stătea închisă prin case, Primarul Josan le turna băieților de la Alba Proiect Con- sulting SRL o nimica toată de 130.000 de lei, achiziție directă, pentru servicii de consultanță privind întocmirea și depunerea unor cereri de finanțare.

Băbăiatule! Sigur, contractul nu e legat de eventualul succes al proiectului sau de primirea finanțării.

Firma asta, care altfel se joacă foarte abitir cu consultat primari de comune, în special în ce privește consultanța pentru iluminat public, este deținută de Nicolae Augustin Mârza și Virgil Ioan Popa, ambii din Alba Iulia, ultimul fiind și administrator. Iar din ce am reușit  noi să aflăm, se pare că au în spate o firmă care vine apoi și implementează partea cu iluminatul, Led Trading a lui Florin Sas, da vă povestim noi altă dată despre asta.

Important e că oamenii au consultat acolo de ai zice că Vințu de Jos se pregătește să devină platou de filmare pentru filme de Oscar.

Ei, dar stați așa, că mai avem. Pe data de 26 mai, aceeași Alba Proiect Consulting mai primește un contract, de data asta doar 20.000 de lei, pentru „servicii de consultanță în eficiența energetică”. Deci, tot pe partea cu luminile și led-urile.

După care, în data de 7 iulie, domnul Josan, cu mare dare de mână, le mai bagă în conturi acelorași băieți de la Alba Proiect Consulting SRL, încă 36.000 de lei, de data aceasta pentru „consultanță în domeniul  achizițiilor”. I shit you not! Băbăiatule, la cum sparge Josan ăsta bugetul, ar trebui să-i dea cei de la Alba Proiect Consulting bani lui, nu invers. Oricum, e clar că se vor face niște achiziții, acum că-s  consultați, așa ceva nu a văzut Parisul.

Și ar mai fi, desigur, și alte cheltuieli, de la nelipsitele multifuncționale și tonere, că și la Vințu pare să se bea toner, ba chiar și servicii de colectare a deșeurilor. Căci domnul Josan a atribuit direct contractul pentru colectare celor de la A&B Salubris SRL. Sigur, sunt doar niște zeci de mii de lei, dar sunt buni și ăia.

Iar ca să încheiem într-o notă optimistă, vă mai zicem una. Pe 13 iunie, când ne-am mai relaxat și noi, domnul Josan a plătit din banii primăriei suma de 30.300 lei pentru „servicii de proiectare capelă mortuară SF”. Sigur, acel SF înseamnă probabil studiu de fezabilitate, însă la banii ăștia ar putea să fie chiar science-fiction. Cine știe, poate-i bagă și niște leduri din-alea scumpe, să vadă decedații mai bine în lumea de apoi.

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile