Viorel Cioflică, omul care și-ar da regatul meu pentru o Republică Ideală!

Viorel Cioflică, un actor care o vreme s-a gândit să-și ia un nume de scenă, dar a renunțat, pentru că merge și Viorel.

E psiholog. E regizor. E actor. E cam ce vrea el să fie, pentru că de ce nu? E totodată fondatorul Teatrului Skepsis din Alba Iulia, o trupă de teatru amator care, de ani buni, e din ce în ce mai profesionistă. Au început în joacă, au continuat din plăcere iar în timp au făcut din pasiunea pentru teatru un obicei. Au reușit să aducă în Alba Iulia un festival internațional de teatru amator, Apollo, cu trupe de peste tot de prin lume.

Într-un orășel în care privim spre arta teatrală peste granițele județului, Viorel Cioflică ne mai trage, din când în când, de mânecă și ne pironește privirile aici, la noi în bătătură. Și nu-i rău că face asta, nu-i poate nici bine, e doar cum e. Cine a zis că teatrul trebuie să fie o chestiune de bine sau de rău? E uneori de râs, alteori e tragic, poate chiar absurd. Oricum e, important e să fie.

Mai merge cu teatrul absurd în vremea pandemiei? Nu e cazul să treceţi pe ridicol?

Mai ales în vremea pandemiei, aș spune, când realitatea de zi cu zi e din ce în ce mai absurdă, când oamenii se distanțează, își acoperă fețele și înlocuiesc comunicarea directă cu cea online.

Crezi că dacă am avea autostrăzi ar merge mai bine teatrul românesc?

Nu știu dacă mai bine, dar cu siguranță mai repede. Am ajunge mai rapid la festivaluri și evenimente. Spectacolele, actorii și spectatorii s-ar înscrie clar pe un singur sens și ar călători pe bandă!

Sunteţi o trupă de teatru amator. Pe ce loc vă vom regăsi pe buletinele de vot?

Acum că împlinim 18 ani, anul ăsta ne găsiți sigur pe buletine la votul pentru cultură. Suntem tineri, suntem frumoși, votați-ne !

Unde crezi că ar merge mai bine un amfiteatru? La Pâ- clişa sau la Partoş?

Ar merge mai bine un amfiteatru în Partoș, pe malul Mureșului, ca să avem asigurată o revărsare de aplauze și să avem grijă la alunecări. Și poate, între repetiții și spectacole, facem și podul.

Porţi coadă de ani de zile (ai părul lung ca al meu, de altfel). Dacă ţi-ar oferi Tarantino un rol într-un film, ai renunţa la coadă?

Depinde ce îmi propune. Cred că l-aș convinge și cu coadă, dar dacă ar insista, n-aș insista.

Cum ai continua propoziţia asta: „Dau regatul meu pentru…?”

Dau regatul meu pentru o Republică Ideală!

În Republica Ideală ce ministere ar conduce Shakespeare sau Cehov?

Shakespeare s-ar ocupa de Ministerul Îmblânzirii Scorpiilor, dat fiind că Republica Ideală ar avea totuși măcar câteva scorpii de serviciu. Cu experiența lui, ar ști cum să folosească veninul lor contra dușmanilor republicii. Pe Cehov l-aș vedea ocupându-se de Ministerul Amatorilor, adică a celor care fac totul din dragoste, iar biroul său ar fi într-o livadă cu vișini, perfect normal.

Ce ar spune Caragiale dacă ar vedea clasa politică românească de azi ?

„Și când mă gândesc că n-am crezut niciodată în deja-vu. Bine am zis ce-am zis când am zis ce-am zis, neică!” După care ar mai comanda un rând.

Un preşedinte american spunea că preferă o ţară fără guvern decât o ţară fără presă. O ţară, o societate poate funcţiona fără teatru ?

Teatrul exprimă fibra societății, este esența relațiilor cu ceilalți. Ne naștem și intrăm pe scena vieții, primim un nume, învățăm texte, ne formăm un personaj, avem roluri de jucat într-o piesă complexă pe care nu o înțelegem deplin decât poate prea târziu. Unele roluri ni se dau, altele ni le dorim, în altele suntem blocați cu anii. În final, vrem să avem succes. Aș spune că fără teatru, în acest sens, nu am avea o societate.

Mulţumindu-ţi pentru discuţie (pe lângă multe altele pe care le-am mai avut în ultimii 18 ani), sper să scăpăm de această pandemie şi să ne vedem peste 2-3 ani    într-un teatru mic pe care, aidoma teatrului de pe Rue de la Huchette din Paris, să scrie: „Teatrul Skepsis. Aici se joacă Ionesco de 25 de ani”!

…cu același zâmbet independent pe buze, fără scuze!

0 0 Votează
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile