Amend. O călătorie printre lanțurile din cea mai liberă țară

  • de

Nu știu cum se face, dar de o bună bucată de timp cei de la Netflix au scos câteva super documentare. Subiecte bune, actuale, unele super de nișă, în timp ce altele tratează probleme și chestiuni care ar trebui să facă parte din cultura noastră generală.

Amend e un astfel de documentar, care pornește de la o chestiune, cel de-al 14-lea amendament al Constituției SUA, iar de la el tratează câteva dintre marile teme ale societății în care trăim. Sigur, e în special despre SUA, însă multe dintre chestiunile de acolo pot fi extrapolate și se regăsesc peste tot în lume. Noi, de exemplu, nu prea avem chef să le discutăm pe ale noastre. Căci și noi, la fel ca și americanii, trăim cu realitatea unei istorii romanțate. Ba poate chiar mai rău. Așa cum negrii au fost, în Statele Unite, sclavi și discriminați excesiv – ba chiar și după ce sclavia a fost abolită, chiar și azi, cum bine arată documentarul – am avut și noi cazuri suficiente de discriminare. De la țigani, care erau robi, și despre care nu prea ne place să vorbim. De fapt, nu prea ne place să vorbim nici de situația lui actuală, căci pare așa, o logică tâmpită, în care dacă nu discutăm despre o problemă ea va dispărea de la sine. Nu prea discutăm nici despre evrei și antisemitism, nici despre istoria minorităților și drepturile, ori lipsa lor, nici despre evoluția drepturilor femeii, că despre minorități sexuale nici să nu auzim, că unu-doi sare o Șoșoacă și un politician aurar, gata să ne ia gâtul. Ne e mai bine așa, cu dacii, cu tunelurile energetice, cu mult prea puțin cunoscutul ev mediu în care îi băteam pe turci, pe polonezi, pe unguri și pe toți bine, dar mai ales pe turci, pe unde îi prindeam. După care le plăteam tribut.

Ei bine, cam așa se întâmplă și la americani. Istoria lor, la fel ca a multor, poate tuturor națiunilor care nu sunt în stare să se împace cu propriul trecut, e una romanțată. Mulți dintre americani habar n-au despre adevăratele motive ale războiului de secesiune. Mulți cred că n-a avut deloc legătură cu sclavia. Mulți nu știu cum au evoluat drepturile civile. Cum în Statele Unite a existat un veritabil apertheid, în toată perioada segregării și a legilor Jim Crow. Mulți, în special cei din sud, cred cu totul și cu totul altceva decât realitatea istorică.

Iar Amend vine și încercă să facă fix asta. Să privească trecutul în ochi, să-l reașeze pe niște adevăruri istorice, pentru a da o șansă împăcării cu el. E istoria drepturilor omului modern, a relațiilor sociale, a drepturilor și libertăților pe care acum le considerăm ca pe un drept dat, fără să avem habar câți au luptat în câte lupte pentru ca societatea și „democrația” să ajungă unde este acum. Chiar dacă acest acum e încă departe de unde ar trebui să fie. Căci, și poate aici e cea mai importantă cheie a documentarului Amend, de cele mai multe ori există o imensă prăpastie între lege și aplicarea legii, între drepturi considerte a exista și drepturi respectate.

Al 14-lea amendament al Constituției SUA zice așa: ”No State shall make or enforce any law which shall abridge the privileges or immunities of citizens of the United States; nor shall any State deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law; nor deny to any person within its jurisdiction the equal protection of the laws”. Practic, e vorba de cetățenie și de dreptul egal în fața legii, de dreptul la o judecată corectă pentru fiecare cetățean, în baza legii.

Principal narator al documentarului e Will Smith – da, știu, probabil Morgan Freeman era ocupat – iar o sumedenie de alți actori și activiști interpretează diferite personaje istorice, de la Frederick Douglas la Martin Luther King sau Abraham Lincoln sau JFK.

E drept, poate că „documentar” e mult spus, căci nu e genul de documentar clasic, ci unul care, în încercarea de a explica erorile istorice, de a le repara, pare pe undeva cam uni direcțional. Însă e un documentar care merită văzut.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile