Asta are, asta n-are

  • de

Vrei nu vrei, tragi pe nas

Hai că nu-i chiar rău cu măsurile astea anti-covid. Adică, vorba aia, să privim și partea bună a lucrurilor. Că de când cu pandemia, pare că am uitat de toate celelalte probleme. Iote, în ultima săptămână iar au fost date peste cap aparatele alea care măsoară nivelul de poluare al aerului, acele PM10 și PM2,5. Mă rog, cel puțin în cazul PM10, alea mai mari, pare că iar a dat peste noi vreun val cu praf saharian sau cine știe ce altă explicație din-asta ne mai dau autoritățile. De fapt, până la urmă, la câtă industrie e în zonă, ceea ce nu-i neapărat rău, dar mai ales la cât de lăsată să facă ce vrea ea, industria asta, nici nu-i de mirare că sar indicatorii ăia în aer. Până la urmă, poate că nici nu e vorba de vreo depășire ocazională, ci pur și simplu au pornit și ei aparatele de măsurat în ziua aia. Păi numai la Sebeș dacă te duci, abia dacă se mai vede fumul de la combinat de la cât fum scoate combinatul. Așa că iaca, bine că e obligatorie masca.

Vaccinare cu premeditare

Am ajuns țara lui statistică. Un an de zile am stat, zi de zi, cu ochii pe anunțurile de la ora 13:00 ca pe butelie. Câte teste, câți infectați, câte decese, câți internați. Acum am mai băgat în malaxor și câți programați, câți vaccinați, câți din câți și în câte zile. Țară de statisticieni, ce mai. Or, dacă așa stă treaba cu statistica asta, hai să ne uităm puțin peste date. Există în toată țara vreo 340 de centre de vaccinare pentru ceea ce onor Guvernul a numit „personal esențial”, adică acele categorii profesionale fără de care statul nu poate funcționa. Mă rog, n-o să intrăm într-o dezbatere despre morală sau pe ce criterii au fost stabilite aceste „categorii” ori „grupe de risc”. O să ne oprim însă la partea cu statistica. Din cele 340 de centre de care ziceam, destinate personalului esențial, aproape 100 sunt în interiorul unor instituții de forță. Adică în centre de la Armată, Poliție, Parchete, SRI. Or, ce putem să înțelegem de aici? Că avem un stat militarizat? Eh, nicidecum. Ci putem, mai degrabă, înțelege că statul este foarte preocupat de persoanele alea speciale, că sunt o grămadă din tagmele astea care mai au câte un an sau doi până la pensie, adică până la 45 de ani, și că nu putem să ne jucăm cu sănătatea acestor viitori pensionari, nu?

Grupa mică, pișpirică

Poate că nu știați, dar există în Alba un „Consiliu Județean al Elevilor”, chestie care – surpriză – nu e arondat vreunei cârciumi din oraș. Ei bine, acest consiliu a lui pește prăjit, s-a trezit că organizează acțiuni. Ce acțiuni? Păi acțiuni de promovare a lui Florin Roman. Da, fix așa! Adică fac ei o campanie numită „Parlamentul educației”, ocazie cu care „liderii” elevilor s-au tras în poză cu licheaua politică Florinache. Acum, nu cred că e vreun secret pentru nimeni că astfel de acțiuni sunt nimic mai mult decât un PR găunos, însă parcă pare prea mult, să folosească elevii în halul ăsta, până și pentru unul ca Roman. Bine, e cunoscut apetitul lui pentru categoria „tinere speranțe”, însă nu așa nenicule. Și-apoi, sigur că elevii ăia nu-s decât niște puștani necopți și ușor influențabili și manipulabili de către câte un papagalean cu imunitate. Însă poate că n-ar fi rău să înceapă să gândească cu mințile lor. Păi, avem un sistem de educație de tot rahatul, subfinanțat, super prost dotat, cu planuri de revenit la școală fără ca în școli să fie condiții optime, iar voi cu consiliul lui pește prăjit vă jucați de-a parlamentul cu Florin Roman? Ce urmează, să vă jucați de-a mama și de-a tata, tot cu el, că doar omul, dacă-l asculți cum bate câmpii, se crede un fel de părintele națiunii?

Parcare pe care

Gata, hai că am aflat care e și ultima grijă care f*ute la politicianul local: parcările. Că de ce s-au reintrodus parcările cu plată? Că de ce să plătească oamenii? Că așa nu se poate. Bine, nu că ăștia care-s acum la putere nu promiteau și ei marea cu sarea înainte să ajungă la putere, dar când vezi atâta ipocrizie de la unii îți vine să te iei și să te muți la sat. Sau, mai bine, să-i iei pe ei și să-i muți la sat, că acolo își pot lăsa mașinile unde vor ei, pe arătură. Păi care-i mă problema că există taxe de parcare? Ați fost voi prin vreun oraș normal, în occident și nu numai, unde să fie parcarea moca? Ah, că au suspendat taxele ăia dinainte, așa, în mod electoral? Păi da, dar e clar că nu merge la nesfârșit așa. Ah, și dacă de la politicienii mai vechi ne așteptam cu toții să „critice”, surpriza vine de la tinerelul Florea, independentul, americanul. Băi, dar are puștiulică ăsta un nas să se lipească la orice temă, zici că doarme cu Florin Roman în pat, nu alta. Alo, puștiulică, acolo în Statele Unite, unde ai zis mata că te-ai format ca om cu viziune și planuri, erau parcările moca?

Stop pe roșu

Treaba asta cu incidența cazurilor Covid, cu pragul ăla peste care închidem și sub care deschidem, ne-a înnebunit de tot. Da, bun, există acel nivel de incidență, acel prag sub care regula zice că așa sau peste care zice că invers. Băi, dar îți trebuie o minte de poștaș cu diplomă în traforaj-viteză ca să poți să iei deciziile așa cum face încă prefectul Nicolae Albu. Azi a crescut incidența? Închidem. Mâine scade? Deschidem. Băi, de la o zi la alta, că nici o pițipoancă la ciclu n-are așa figuri ca ăsta. A trecut de 3 la 1000? Bun. De ce să nu aștepți, știu și eu, trei zile măcar, să vezi dacă e un trend? Că doar e o regulă, 1 e întâmplare, 2 coincidență, trei e deja un pattern. Degeaba îi explică toți de prin jur, că omul nu cunoaște decât litera legii, nu și spiritul ei. Atât îl duce mintea. Acum, când scriem rândurile astea, suntem într-un scenariu. Când le citiți suntem deja probabil în altul. Să-i muițumim lui Albu, zic.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile