C-așa-i HoReCa pe la noi, un pas în față, în spate doi

Hai, gata, că prea ne-am distrat destul cu restaurantele și barurile deschise. Prea ne obișnuisem cu incidența aia mică și cu ideea că, în tot haosul ăsta, mai putem face și lucruri normale. Bine, un loc din trei, dar tot era ceva, că terasele pot fi ele deschise cât vor, dacă riști să-ți înghețe băutura în pahar.

Dar bine, hai să nu ne plângem noi prea tare, că de bine, de rău, statul în casă face bine la portofel și ficat, zice o vorbă. Însă mai e și o altă vorbă care zică că, dacă noi nu bem și nu mâncăm, ăștia care au baruri și restaurante mor de foame. Și, la cum se mișcă lucrurile, nu-i chiar departe momentul ăla. Căci, așa cum toată lumea se aștepta, deși era o așteptare din-astea născută din pesimismul ultimelor luni, iar s-a schimbat modificarea, s-au renumărat cazurile și, ce să vezi, a dat cu virgulă. Iar s-a închis aproape tot, asta după ce că abia apucaseră oamenii să redeschidă.

Că nu mai e nimic predictibil în domeniul ăsta? Nu mai e. Însă tot jocul ăsta de-a închisul și deschisul nu vine doar cu stresul și nervii întinși la maxim ai proprietarilor de baruri și restaurante, ci și cu o nouă mână băgată adânc în buzunarele lor și așa ciuruite. Că, deschidem? Deschidem. Bun, atunci cheamă oamenii la muncă, adu-i de acasă, fă stocuri, comandă băutură, comandă mâncare și tot ce trebuie. Acum închidem? Închidem. Deci, pune băutura bine, vezi tu de unde o plătești, dar măcar nu se strică, și încearcă să scapi cumva de produsele perisabile. Dacă poți.

Alexandra Toma administrează unul din localurile care împânzesc Cetatea. Mă rog, e mult spus administrează, că ce să și administreze în vremurile astea? Situația e atât de roz încât doar „dacă aș primi foarte, foarte multe mii de euro și nu aș mai avea ce face cu banii, atunci mi-aș deschide în vremurile astea un bar. Și asta doar din pasiune”.

După rău, vine și mai rău. Că așa e la noi. Haosul din primăvară s-a resimțit mai abitir în toamnă/iarnă. „În primul rând financiar. Pentru majoritatea a fost momentul în care a trebuit să recalculăm tot. Din cauza problemelor financiare, nu ne-am putut permite încălzitoare pentru terasă, asta în prima fază, iar după închiderea totală, când se putea servi la to go, nu ne-am permis redeschiderea, deoarece acest lucru implica costuri suplimentare, precum ar fi chiria, în ciuda faptului că proprietarii au fost foarte înțelegători și au amânat plata ei”, mai zice Alexandra. În plus, la pachet, au mai venit și statul, autoritățile, cu deschis-închisul, cu zero sprijin și cu ignorarea oricărei solicitări din partea celor din HoReCa de a face parte măcar din procesul de decizie.

Măcar așa, în calitate de privitori, căci oricum n-ar fi putut influența. Dar nu-i nimic, că iată, avem vaccin. În câțiva ani ne imunizăm cu toții și-apoi ne întoarcem la ale noastre, la terase, la bere, la concerte și la ce-o mai fi. Dacă o mai fi ceva.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile