Interviu – Alexandru Sinea

Alexandru Sinea, DSP: Numărul dozelor care vin e mai mic decât capacitatea noastră de vaccinare și decât numărul celor care doresc să se imunizeze

Suntem în plin program de vaccinare, iar asta ne oferă ocazia să mai schimbăm puțin registrul și meniul statistic. În locul cifrelor legate de numărul testelor efectuate și numărul cazurilor identificate, acum consumăm statistici cu numărul persoanelor vaccinate, cu al celor înscrise pentru vaccin, cu numărul de doze ajunse în țară și așa mai departe. Același regim, diferă meniul. Teoreticienii conspirațiilor, care înainte urlau că virusul e o făcătură, au schimbat și ei registrul și acum urlă că făcătură e vaccinul. Că vor să ne bage cip, că bilgheiț și tot felul de alte trăznăi. Peste toate astea însă, programul de vaccinare merge înainte. Ceea ce e bine. Merge însă încet, ceea ce e rău.

Există probleme în tot procesul ăsta de vaccinare, la nivel de județ?

Sinea: Nu aș putea spune că există probleme, însă au existat unele sincope, pe care le-am rezolvat rapid. Au existat unele probleme în ce privește aprovizionarea centrelor de vaccinare cu diverse materiale, însă ne-am descurcat, am mutat de la unele spitale, până am primit materialele de la București. La ora asta nu există probleme, cu excepția faptului că nu există suficiente doze de vaccin. Și asta nu doar la noi, ci peste tot. Respectăm însă calendarul european de distribuție, adoptat la nivelul Uniunii Europene, iar dozele au să ajungă la noi în ritmul prevăzut în acest calendar. Nu doar România, ci multe alte state și-ar fi dorit mai multe doze. Sperăm ca pe viitor numărul de doze și livrările să crească, astfel încât să putem deschide cât mai multe centre și fluxuri de vaccinare.

Adică? Există cerere mai mare decât oferta? Nu avem și noi anti-vacciniști pe aici?

Sinea: Sincer, acest curent nu prea există în Alba. Nu spun că nu există persoane care contestă virusul, însă numărul lor este extrem de redus. Imaginea asta a unui curent anti-vaccin ține și de faptul că acei oameni care susțin diverse teorii ale conspirației, deși puțini, sunt extrem de vocali în rețelele de socializare. În plus, cred că numărul lor va scădea, pe măsură ce unii dintre ei se vor vaccina și vor constata realitatea, anume că vaccinul este sigur și eficient.

Au existat persoane care au refuzat vaccinul?

Sinea: Sunt foarte puține cazurile de refuz, la nivelul județului Alba. Și mai îmbucurător este însă faptul că avem un grad foarte mare de acceptare. Cei mai mulți dintre cei care s-au înscris pentru vaccin sunt persoane de peste 65 de ani sau dintre cei care au unele boli asociate. Este pe undeva normal să fie așa. O surpriză plăcută, și un lucru care este îmbucurător e faptul că foarte multe solicitări vin din zonele rurale sau din orașele mici, precum Abrud sau Ocna Mureș, ca să dau doar două exemple.

Când a fost vorba de numărul de teste făcute, am fost un județ fruntaș, și am fost de multe ori pedepsiți pentru asta. Acum, când vine vorba de vaccin, cum stăm?

Sinea: Există, la ora asta, 6 centre cu 9 fluxuri la nivelul județului Alba, ceea ce înseamnă că stăm destul de bine. Un flux înseamnă 60 de doze. În ce privește numărul de doze de vaccin, să știți că în Alba am primit mai multe decât alte județe cu o populație mult mai mare. Am avut și 900 de imunizări ani-covid într-o zi. Desigur, parte din ele au fost rapel, însă numărul este unul destul de mare, în comparație cu alte județe. În plus, am putea încă de mâine să mai deschidem câteva centre, însă nu există suficiente doze de vaccin. Avem însă și unele vești bune. Din dat de 8 februarie urmează să fie deschise încă alte trei noi fluxuri, destinate fazei a doua de vaccinare. Asta pentru că urmează să primim doze și din vaccinul de la Moderna. În plus, circuitele pentru faza doi vor funcționa mult mai rapid, pentru că ele vor fi pe circuite noi. Adică, în prima fază s-a mers pe circuitul spitalului, iar pentru faza a doua va exista un circuit nou, mult mai rapid. Adică nu mai intră omul pe circuitul spitalului și, în felul ăsta, nu mai există nici riscul de a contamina sau de a se contamina. Vor fi deschise două astfel de centre în Alba Iulia și Ocna Mureș. Însă, cum spuneam, totul ține de numărul de doze pe care-l primim.

Iar pare că ne îmbătăm cu apă rece. Ne bucurăm la cifre citite prin comparație cu alte cifre. E un joc de-a statistica.

Sinea: Ceea ce ține de noi, de DSP, am făcut. Avem în Alba și materiale și personal pregătit. Până și în mediul rural există atât materialele necesare cât și personalul necesar. Toate centrele de vaccinare sunt pregătite. Logistic, toate cele 14 centre din Alba, fiecare cu mai multe fluxuri, sunt pregătite. Am putea deschide, de la o zi la alta, câte un nou centru, dacă ar exista suficiente doze de vaccin. Nu pot și nu ar avea sens să deschidem 14 centre acum, în condițiile în care avem doze de vaccin suficiente pentru 7 centre, de exemplu.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile