Mic ghid de cumpărături, la Doștat

Doștat e una dintre acele comune care se încăpățânează să existe. Și asta chiar dacă există tot mai puțini doștățeni(?!), că nici măcar acum zece ani nu erau 1.000 de locuitori în toate cele trei sate ale comunei. Cu toate astea, Doștat e un UAT, are primărie, primar și mai ales buget. Care, dacă tot există, trebuie și cheltuit. Iar de treaba asta se îngrijește doamna primar, Emilia Livia Cândea, realeasă în septembrie pentru cel de-al 4-lea mandat. Ei bine, vă invităm să facem o scurtă incursiune în ultimele luni de shopping bugetar ale doamnei Cândea, în minunata și de succes lume a achizițiilor directe.

În data de 16 decembrie, Primăria Doștat cumpăra niște servicii de consultanță și management de la Arhiline Consulting SRL, cu 24.000 de lei. Că deh, veneau sărbătorile, și să-i consulte și pe ei cineva.

Tot în data de 16 decembrie, primăria condusă de doamna Cândea mai plătea două contracte, unul de inginerie geotehnică, celor de la Geoprodconsult SRL și un altul celor de la Geogold SRL, pentru studii tehnice. Cu doar 10.700 lei, plus TVA.

Pe la mijloc de noiembrie, cei de la Data Cad System SRL, altfel o firmă cu mai multe contracte la activ cu Primăria Doștat, primea suma de 37.400 lei pentru lucrări topografice la rețelele de gaz.

Studiul de fezabilitate pentru proiectul de dezvoltare a rețelei de gaz a costat 81.000 lei, bani plătiți tot în urma unei achiziții directe celor de la SST Grup Termo SRL, prin luna septembrie. Ceea ce însemnă că anul ăsta ar putea urma niște investiții și mai mari, că doar n-au măsurat și făcut studii chiar numai așa, de dragul cumpărăturilor.

Prin mijlocul verii, când lumea era țintuită prin case și evenimentele publice începeau să devină o amintire, doamna Cândea s-a gândit că n-ar fi rău să doteze puțin căminul cultural din comună. Așa că a cumpărat niște mobilier, pentru doar 88.000 de lei, plus TVA, de la Hermes & White SRL. Să fie, acolo, că doar nu se știa când se dădea drumul iar sezonului de evenimente cu public.

Cu toate că avea la activ trei mandate de primar, în care efectuase sute și sute de achiziții publice, primarul Cândea s-a gândit că n-ar fi rău să plătească și niște consultanță pentru așa ceva, ocazie cu care a plătit 11.000 lei pentru servicii de consultanță în domeniul achizițiilor, la doar câteva săptămâni distanță după ce plătise alți 16.600 de lei pentru servicii de consultanță privind managementul unei investiții realizate prin PNDL. Evident, ambele contracte au mers la aceeași firmă de consultanță, Conta Myr SRL.

Printre toate contractele astea de consultanță, primăria Doștat și-a făcut puțin timp și pentru niște lucrări de amenajări exterioare. Doar ceva mai bine de 50.000, bani atribuiți direct către Bodea Construct SRL.

Existau însă și alte lucrări prin comună, ba chiar super lucrări am putea spune. Și asta prin prisma faptului că într-o singură fericită zi de 10 aprilie, primăria atribuia trei contracte firmei Mbi Construct Invest SRL pentru servicii de diriginte de șantier. Primul contract a fost în valoare de 48.000 lei și a fost urmat, la ore distanță, de alte două mai mici, unul în valoare 15.000 lei și un altul în valoare de 13.800 lei. Evident, fiecăruia i se adaugă și TVA.

Băieții de la Data Cad System SRL, de care vă ziceam mai sus, s-au mai lipit și la alte câteva contracte destul de bănoase, pentru servicii de topografie și cadastru. Unul în valoare de peste 134.000 de lei și un altul în valoare de 16.000 de lei, ambele atribuite fix în perioada stării de urgență, când nimeni nu făcea nimic și totul părea blocat de nebunia cu virusul.

Chiar și serviciul de colectare și transport al deșeurilor menajere a fost achiziționat fix în plină stare de urgență și tot prin achiziție directă, pentru o nimica toată de peste 100.000 de lei, o sumă destul de impresionantă pentru o comună care nu numără nici măcar 1.000 de locuitori, și asta în acte, că în realitate cine știe câți mai sunt pe acolo.

Evident, pe lângă toate achizițiile astea directe, care intră la categoria shopping, comuna Doștat a mai găsit resurse și pentru niște investiții mai mari în anul care tocmai a trecut. Spre exemplu, pentru reparația drumurilor din comună au plătit aproape 5,2 milioane lei, plus TVA, către una dintre firmele de casă ale administrațiilor locale peneliste, Florea Grup SRL. Ce-i drept, în cazul ăsta au organizat chiar și o licitație publică, procedură simplificată, care a mers atât de bine că au existat două oferte – una de la un IMM – iar prețul final a fost cu vreo 600.000 de lei mai mare decât estimaseră cei de la Primărie. Bine că măcar i-au dat unor prieteni.

Altfel, desigur, au mai existat o sumedenie de alte mici cumpărături, de la un laptop și până la dulciuri de câteva mii de lei. Sau chiar servicii de hosting pentru petarda de site al primăriei, pentru care au plătit 2.500 de lei plus TVA. Îi găsiți pe net, dacă vreți să râdeți de un site praștie. Cu toate că n-ar trebui, că doar e o amărâtă de comună cu câteva sute de locuitori și buget de câteva milioane, numai bune de dat unor firme prietene.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile