Nesfârșita problemă a colectării gunoaielor. Prost iar în curând mai scump

În ce privește colectarea deșeurilor, stăm bine, în sensul că mai mult stăm decât colectăm. Gunoaiele sunt adunate la fel de des și selectiv ca și în ziua în care Pleșa a primit cheile de la buget și ștampila de primar, dacă nu chiar mai rar. Iar dacă situația asta ar fi durat o săptămână, două, ba chiar o lună, poate că am fi înțeles cu toții. Am fi trecut peste și ne-am fi văzut de viețile noastre și de multe altele probleme care ne ocupă existența. Sunt însă luni de zile de când administrația locală face nimic. Cu grația unor oameni rupți de realitate, cei care conduc Primăria ne vorbesc despre alte planuri, despre proiecte, despre vise și cai verzi pe pereții unei închipuite bunăstări, care e gata-gata să se pogoare asupra noastră.

Și, colac peste pupăză, după luni de zile în care Pleșa și compania de nimicăfăcători din Primărie au ignorat cu grație problema asta, ne trezit că vom avea și tarifele de colectare mărite. Că așa vrea noul operator, care altfel e un operator vechi, cu contactul câștigat acum ani buni, dar care nu și-a preluat nici acum sarcinile, că n-a avut chef. Iar Primăria n-a avut nimic împotrivă, ba chiar susține acum un așa demers. După cum se vede în imagini și după cum veți afla după următoarea ședință de CL, când probabil va fi fost și votat proiectul.

Desigur, problema asta nu e una născută de actuala și nici măcar de fosta administrație. Cât au fost ceilalți și sunt ăștia de incapabili, nu e vina lor că s-a ajuns în situația asta. E însă numai și numai vina lor, anume a lui Pleșa & Co, pentru că la luni distanță încă ne aflăm în ea.

Ce a făcut Pleșa.

NIMIC

Ce nu a făcut Pleșa, dar putea și trebuia.

Pleșa, în calitate de șef al administrației locale, ar fi trebui să solicite public Consiliului Județean, care operează rampa de gunoi, să soluționeze problema de acolo ori să ajute la identificarea de soluții alternative. Pleșa a ales să-l cocoloșească pe Dumitrel, să pupe inelul iar dacă va fi fost primit vreodată înapoi în PNL o să știți de ce.

Cunoscând istoria recentă, anume faptul că problema colectării nu e o noutate – doar Paul Voicu a pierdut alegerile și din cauza asta – ar fi trebuit să anticipeze și să fie pregătit. Să facă o rampă, două, trei rampe temporare, pe domeniul public, departe de zone populate, unde să depoziteze temporar gunoaiele necolectate și nepreluate la Galda. Chiar și cu riscul unor amenzi.

În secunda în care a apărut problema, ar fi trebuit să identifice operatori de rampe de gunoi din țară, din Europa, din China sau chiar de pe Lună, unde să poată fi preluat surplusul de gunoi.

În prima zi în care și-a preluat mandatul, putea și ar fi trebuit să solicite operatorului cel nou, care câștigase deja de doi ani contractul de colectare, să vină să-și preia atribuțiile, ori să rezilieze contractul unilateral, chiar și cu riscul unei acțiuni în instanță.

În momentul în care a solicitat companiilor, Polaris și Rer Vest, să rezolve situația, iar cele două companii n-au făcut-o, ar fi trebuit să le acționeze în instanță. Ar fi trebuit, mai apoi, să folosească legea și să solicite Prefectului declararea stării de urgență. Anularea contractelor în vigoare și stare de urgență, care ar fi implicat direct instituțiile statului în procesul de colectare.

În schimb, Primarul Pleșa a fost ocupat cu altele. L-a durut capul de altele. Iar acum, cu tupeul cu care o muscă ți se așază pe farfurie, ne va crește tarifele la colectare, chiar dacă avem o colectare defectuoasă. Și chiar așteptăm să vedem cum se justifică aceste prețuri crescute? De ce, colectare supraterană, cum făcea și Polaris, tot cu camioane și tot cu aceeași oameni – că doar angajații vor trece de la o firmă la alta – bașca gunoaiele duse aici, aproape, la Galda, și totuși va costa dublu față de ce aveam înainte, când duceam la sute de km distanță?

Ah, să mai zicem că ar trebui să înceapă colectare selectivă și încă nu se știe când, cum, unde, că n-a existat nici măcar o tentativă de campanie de informare? Eh, lăsați, prețurile să crească!

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile