Odă pentru monumentul Petre Daea

  • de

L-am ascultat, într-o conferință la Alba Iulia, pe Petre Daea și nu regret nimic. Omul e absolut fascinant. Mărunt,  cu mâna oarecum tremurândă, omul pare că duce în spinare toate problemele omenirii. Sau, mă rog, ale țăranului și agri- cultorului român. Discursurile sale ar trebui studiate la orele de istorie, ca o dovadă a faptului că politicianul român, acela de esență tare, KGB, n-a dispărut și nu se dă modernizat.

Vorbește mult, extrem de mult, și pare că-l copiază pe Ion Iliescu. Serios, priviți-l doar în înregistrări. Modul în care gesticulează, cum prinde cu mâna chestii invizibile, le mută de colo colo, trage și împinge propunerile rostite, face cruci și cercuri în aer, e de-a dreptul fascinant. E un om cât o piesă de teatru.

Timp de o oră, cât l-am ascultat, îl vedeam parcă pe Iliescu, cu ale sale discursuri apăsate, cu mimica și modul în care intona anumite cuvinte, cu licăriri de furie de moment, prin care își întărește ideile, cu siguranța aceea pe care ți-o dă greutatea funcției de secretar de partid. O mi-nu-nă-ți-e! Și cum explica el, plin de patos, cum statul trebuie să facă tot,  să fie în toate! Piață liberă și concurență, niște mofturi! Patria, statul unic, economia centralizată! N-am prins, că eram prea mic, dar îmi place să cred că lecțiile de economie planificată erau fix așa, discursuri de-ale lui Daea. Sunt și acum fascinat de omul ăsta pe care, cât de nedrept, îl asociam cormoranului și-l vizualizam belind oaia!

De ce nu avem statui cu Petre Daea? Avem statuie cu Păunescu în centrul orașului Alba Iulia, cu acel degrabă pupător de cururi de partid, care a întinat nobilele idealuri ale comunismului lingând în cururi pseudo-democrate, iar pe Petrică Daea să nu-l onorăm cum se cuvine? Ce trist!

Daeailama

Etichete:
0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile