Pleașcă și administrația selectivă

La aproape un an de când e primar, onor Gabriel Pleașcă ne anunță, mândru și plin de el, că Alba Iulia e pe cale să intre „în rândul orașelor europene”. Asta pentru că vom avea colectare selectivă pe cinci fracții. Sigur, cu falsa modestie a ipocritului credincios, care îți fură din buzunare, dar își face apoi cruce și zice un „Doamne ajută”, Pleașcă se tânguie despre „marea dificultate în care ne-a pus schimbarea operatorului de salubritate”. Eh, așa da, bine că măcar știm cine e de vină pentru faptul că, de când a ajuns el primar, trăim sufocați de gunoaie, goange și șobolani. Nu-i EL de vină, normal. Ce, a umplut el toate tomberoanele din oraș? N-ar fi putut să le umple pe toate nici dacă punea acolo toate promisiunile alea din campanie, de care a uitat complet. De vină e „schimbarea”.

„Suntem într-o situație urâtă, neplăcută, dar pe care o vom depăși”, mai zice Pleașcă. Și ce frumos le zice! Viața e frumoasă, dar merită trăită! – cum ar veni.

Așadar, după o administrație selectivă, care și-a ales prioritățile după ureche, iată că vom avea colectare selectivă. Peste o lună, pe cinci fracții, cu containere noi, cu locuri de depozitat îngrădite, cu camere de luat vederi, cu climă bizonică și cu de toate. Cam cum e în capul lui Pleașcă, o șhaorma mare cu de toate, din care se scurg pe bandă rulantă promisiuni.

Suntem în luna august. Noul operator ar trebui să intre pe piață din septembrie, iar noi abia acum aflăm despre colectarea selectivă pe cinci fracții. Frumos! Evident, unii știam de mult despre chestiunea asta, așa cum știa și Pleașcă. Cei de la RER Vest – Retim au câștigat contractul încă de acum trei ani și se știa că urmează să trecem la acest sistem. De altfel, e o chestiune ce ține de lege, iar legea asta ce impune colectarea selectivă e în vigoare de niște ani buni. Tocmai de aceea a și fost scoasă din joben, de către fosta administrație, acea găselniță cu „fracție umedă – fracție uscată”, pe care puțini au înțeles-o și nimeni n-a respectat-o, cu atât mai puțin cei care colectau și care aruncau toate tomberoanele, indiferent de fracție, în aceeași mașină de gunoi. Deci plua colectare selectivă!

Ei bine, deși știa despre toată chestia asta încă de pe vremea când era viceprimar din partea PNL, când încă nu luase în gură „transparența, meritocrația, eficiența” și toate celelalte vorbe goale ale USR-ului, primarul Pleașcă n-a făcut nimic, dar absolut nimic pentru a pregăti această trecere la o colectare selectivă reală. Acum, însă, cu un heirupism născut din disperare, Pleașcă rezolvă tot într-o lună.

Tomberoane pe coduri de culori? Sigur, se poate repede, că alea le aduce firma. Unde vor fi ele amplasate? Aici e mai complicat. Că, în locul a două – trei tomberoane, cam câte sunt în medie, între blocuri, în fiecare punct de colectare, vor trebui amplasate cinci. Dar să zicem că loc se găsește.

Pleașcă ne vorbește despre zone de depozitare îngrădite, cu camere de luat vederi, cu cartele care vor limita accesul doar la cei din blocuri. Or, cum pot fi toate astea făcute într-o singură lună? A promis în campanie și n-a făcut într-un an, da facem acum, într-o lună? E vorba aici despre achiziții și lucrări, care nu pot fi făcute așa cum se fac angajările în Primărie, pe pile și de pe o zi pe alta.

Și mai important însă, căci putem visa și presupune că Pleașcă va rezolva toate problemele ce țin de logistică peste noapte, deși de un an vedem că nu face nimic, cum vom rezolva oare problema conștientizării acestui nou mod de colectare? Trăiește cineva cu impresia că, de pe o zi pe alta, 70.000 de oameni vor învăța să separe, de acasă, deșeurile pe fracții? Și dacă nu o fac ce se întâmplă? Îi pune Pleașcă la gazeta de perete, se duce la ei pe stradă, printre blocuri, să-i certe? Sau îi va amenda, dar în baza a ce, sau pentru ce anume?

Un alt aspect important este acela, spus chiar de Pleașcă, anume că o colectare selectivă reduce cantitatea de gunoi menajer cu 70-80%. Or, dacă vom avea această reducere, de ce naiba vom avea prețuri crescute? Adică, în condițiile în care eu, în loc să arunc tot gunoiul la un loc, pun plasticul, sticla, metalul și hârtia în locuri separate, nu ar trebui să primesc ceva pe ele? Dacă duci metal sau hârtie la un centru de colectare, primești bani. Dacă însă le pui în sistemul de colectare a lui Pleașcă, firma Rer-Vest, cu binecuvântarea edilului și a Consiliului Local, îți bagă mâna în buzunare și-ți ia bani. Ba chiar mai mulți decât ai fi plătit dacă n-ai fi făcut efortul de a selecta deșeurile.

Evident, însă, că nimic din toate cele promise de Pleașcă nu vor fi devenit realitate în viitorul apropiat. Toată tărășenia asta a colectării selective e încă o pleașcă ieșită pe gura unui edil absolut incapabil să facă altceva decât campanie electorală și să promită marea și sarea, în timp ce Alba Iulia e mai mizerabilă decât în vremea în care Hava se plictisise complet de Primărie. După investitori strategici inexistenți, iată că vom avea și colectare selectivă, dar doar în gura primarului. În realitate, se va întâmpla nimic, așa cum s-a întâmplat cu toate promisiunile edilului, de la transparență  la redus numărul de angajați, de la eficiența administrației la digitalizare, Cinema Columna, spital nou, tramvaie și absolut toate. Asta avem, un primar turist chiar și la el în oraș, care nu face nimic în afară de a se plimba precum vițelul comunal pe străzi, în încercarea de a afla niște probleme pe care trebuia să le știe dar pentru care oricum nu e capabil să găsească soluții.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile