Pleșa nu știa să zică pilă, posturi, părticică. Dar de când este primar, pila-i pragu’ popular

Există două moduri de a intra într-o primărie, după ce câștigi alegerile. Fie ca Bolojan, la Oradea, cu un abuz de voință și trimițând acasă fiu, fiică, mamă, tată, unchi, până la stră-stră-străbunica incompetenței și alți titulari de domicilii și privilegii comune. Fie ca Pleșa, cu abuz de obraz gros, fără miză, dispus să huzurească un mandat întreg ferit de contestatari interni și luându-l în brațe pe „să facem să fie bine la toată lumea”. Adică, la un angajat real sunt trași în același birou, de vortexul sinecurilor, alți trei.

Degeaba a crezut cineva că Pleșa a intrat în primărie cu funiile și piroanele pregătite. Nu doar că n-a atârnat pe nimeni de porțile cetății, dar Pleșa a știut să aducă pacea între cuceriți și cuceritori, ăia care mai jeleau după Voicu și acneicii boboci ai noii familii politice. Cum scrie la carte, atârnați de el ca purecii de coada potăii. Pentru toți a dat comanda supremă: Să fie! Cât trebuie, cât e nevoie, să nu cârâie nimeni, că nu-i bine!

Favorizând favoriții și spulberând șansele celor de rând

„Că tu ești pacea și reconcilierea, duhul lefurilor și al foloaselor, căci în tine ne stau ratele, voucherele și delegațiile, acum și pe tot mandatul tău, amin”, par să fi mulțumit creștinește, cum îi place primarului, doar în această lună, zeci de angajați. Pe proiecte, că la funcționar public nu se-nghesuie mulți, din cauza limitărilor și procentului firav, chiar cumulat la leafa de bază.  Încep o nouă viață, pe proiectul „O nouă viață-n Lumea Nouă”, cu toată amenințarea reorganizării, mai mult de-o duzină de vechi angajați ai primăriei. Evident, primarul n-a fost martor la tensiunea examinării, prin urmare nici la caraghioslâcul amestecului dintre clanuri, unul dintre cei admiși pe acest proiect nefiind angajat al primăriei ci al ADR Centru. Ați crede, și voi ca și noi, că angajații încep să sară gardul de pe la ADR, profitând de o indulgență în canoanele lui Simion Crețu. Nu e chiar așa. Mai degrabă, a fost inaugurat metisajul politic local prin combinarea unui fost membru PNL, cu aceeași persoană, azi, simpatizantă USR. Pentru că domnul Mircea Prația și-a făcut datoria în BEC, unde a păzit interesul USR, a fost răsplătit. Ce mai contează că e angajat pe un proiect în Primăria Alba Iulia și al unei viitoare Autorități de Management ce va verifica cum cheltuie primăria din banii europeni. A, nu, nu el! Colegii lui vor verifica, sanchi. Nu e nici o incompatibilitate.

Să bifăm și alți candidați care au trecut de proba de foc a concursului pe post, încercând să ghicească cât mai aproape de adevăr cu cât vor fi plătiți la oră. Robert Bandi, un fost fruntaș la strâns de semnături pentru Voicu, actualmente păsuit de un primar care știe că în politică păcatul ranchiunii se taxează la urne. Deci, mai bine l-a iertat el și l-a angajat ca responsabil comunicare. Pe încă un proiect. Că poate nu vă vine să credeți, dar în Primărie e mai mare nevoie de comunicatori decât de ingineri. Oricum, toate proiectele stau și atunci mai bine să știi ce ai de zis când te scuzi. Altfel, Bandi a sărbătorit reușita la Budapesta cu alți foști concurenți pe post. În mod tradițional, tot pe comunicare, pe aceeași metodă „once you’re in, you’re always in” a fost salvat la timp de la scăderea veniturilor și Sebastian Băeșan.  La pachet cu mai mulți, despre și în legătură cu care vom reveni. Tot în acest timp, s-a nimerit să fie bine primită la contabilitate doamna Goguța Susana Ecaterina. Care, după cum se poate observa din poză, n-are nicio legătură cu actualul primar.

Terminăm cu o marcă a civilizației grecești, oameni destupați la minte care s-au prins că istoria se repetă, iar metehnele se prășesc fără număr. La noi s-a întors evul mediu și e fix cum zicea Aristotel: „Cei egali trebuie tratați egal, cei inegali inegal” – Nenorocirea e că, aici, la Alba Iulia, nici la nepotisme, șușanale și favoruri nu ne-ajută Dumnezeu. La inocența profesională și albul imaculat din CV-urile șefilor din primărie, ce naiba să și aducă cu ei? Tot din ăștia cu prostie în stadiu terminal, cu IQ de pneuri la tir, pentru care Labiș e un fel de laboș mai mic.

Una peste alta, reenactmentul metehnelor din vechea administrație continuă cu fast și sub mâna de fier forjat a primarului Pleșa, acest Greuceanu al combinațiilor, sub care sinecurismele cresc într-un an cât la alții în șapte.

Simion Bănuțu

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile