Prea Bumb, prea ca la români

Într-o banală zi de 18 iulie, undeva pe plaiuri mioritice, se năștea Sorin Bumb. Om de bază în PNL pe vremea PD-ului, pentru multă vreme a fost administrator public al Consiliului Județean, un fel de mână dreaptă cu care Dumitrel făcea stângăcii prin instituție. Acum e mare deputat, ditai președinte al Comisiei de industrii și servicii, una dintre cele mai importante comisii din Cameră, post în care a ajuns în ciuda faptului că e abia la primul mandat, iar ultima lui legătură pe care o are cu industria datează de acum vreo 12 ani, când era inginer la E-On, unde se ocupa de „administrarea clădirii”. Mai e și vicepreședinte al grupului parlamentar de prietenie cu republica Tadjikistan, dar asta e așa, pentru că trebuia să fie cineva și acolo. CV-ul domnului deputat e o bijuterie.

Termină liceul în Aiud, în anul 1984, după care, timp de 2 ani, nu-i clar cu ce se ocupă. Probabil că face armata, cine știe. Doi ani mai târziu îl găsim student al Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești, de unde își ia licența, în 1991, în „forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze”. La mai bine de zece ani distanță, în anul 2001, când deja se juca de-a politica, devine și absolvent în Drept la celebra și probabil desființata universitate second-hand la mâna a treia, AISTEDA. Își trece în CV că e licențiat la Alba Iulia / Sibiu, ca să dea greutate acelei diplome. Câțiva ani mai târziu, când deja cariera politică îl ducea pe noi culmi, își trage și un Master în domeniul Dreptului Comunitar European. Această ultimă diplomă îi este eliberată de la celebra universitate Spiru Haret din București.

Pe lângă aceste teribile dovezi ale înaltei educații a distinsului deputat, CV-ul său – care altfel e fix același pe care-l avea înainte să ajungă deputat, neactualizat adică – e plin de fel și fel de umpluturi. Spre exemplu, omul are „cunoștințe de operare la nivel mediu a sistemelor de operare Windows și a pachetului de programe pentru birou MS Office – mesagerie, calcul tabelar, redactare de documente”. Bă, da’ mă leși? Auzi la el, știe să folosească mesageria! Pe bune, nenea deputat? Mai apoi, despre „competențele dobândite la locul de muncă”, zice că are „o bună cunoaștere a realităților sociale și politice din România”. Auauau! Sigur, mai are și alte platitudini și truisme trecute în CV, că doar „apa este udă” lipsește de acolo, însă la partea cu competențele de comunicare am crezut că rup scaunul sub mine de râs. I-auziți aici: „Bune competențe de comunicare dobândite în urma activității profesionale, ascultător activ, bun mediator, deschidere către dialog”! Ce-ai făcut Dorele, te pricepi la ascultat activ?

În ce privește experiența profesională nu-s multe de zis, că a lucrat mai toată viața lui la stat, la Transgaz, până l-a luat partidul și l-a dus tot la stat, vice  la Consiliul Județean între 2008 și 2012, apoi administrator public (un fel de județ manager) până în 2016 și de acolo, zdup, în Parlament.

Dacă te plimbi puțin prin declarațiile lui de avere, ai să găsești că omul e suspect de sărac pentru un parlamentar.

N-are mare lucru pe acolo, nu tu terenuri, nu tu conturi, nu tu firme, nimic. Are două apartamente, unul măricel în Alba Iulia și unul mai mic în Cluj Napoca, și două mașini, un Volkswagen din 2003 și un BMW din 2012. Bașca mai are și datorii de vreo 55.000 de lei către CAR Transgaz, unde lucra el înainte și unde muncește în prezent doar soția. În tot mandatul de parlamentar, declarațiile îi rămân cam neschimbate. Doar în ultima, din 2016, când era încă la Consiliul Județean, apare că a vândut un apartament de 47mp cu 155.000 de lei. După care, imediat, apare apartamentul din Cluj-Napoca, luat probabil din aceiași bani. Asta chiar dacă, într-o înșiruire de câteva declarații, undeva apare și altundeva nu. Chiar și mașinile se transformă, misterios, în ultimii 5 ani, din două Volkswagen într-un Volkswagen și un BMW, chiar dacă nu-i foarte clar ce s-a întâmplat cu primul VW. Orișicum, una peste alta, din declarațiile de avere pare că asistăm la unul din acele cazuri rare de politician sărac și cinstit, care în ciuda faptului că are venituri mari – duce acasă undeva la 130.000 de lei anual de  la Cameră – nu pune nimic deoparte.

C-așa-i la noi, și deputații trăiesc de la un salariu la altul.

 

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile