Tătuca negrilor din Harlem

Am stat o bună bucată din vacanța asta de sărbători cu ochii în TV sau laptop. Am pornit câteva seriale noi, despre unele o să scriu altă dată, iar despre altele niciodată. Ba chiar am și revăzut câteva episoade din Narcos într-o zi în care aveam multă treabă și-mi căutam orice altceva de făcut. Surpriza cea mai mare a fost însă faptul că a apărut sezonul doi din Godfather of Harlem. Mă rog, au apărut doar vreo patru episoade până la ora la care scriu textul ăsta, însă e un serial atât de bun că pur și simplu nu mă pot abține să las episoadele să se adune. Probabil că, la final de sezon, voi trage și o sesiune de binge-watching și o să-l revăd complet. Pentru că, serios, pe cuvântul meu de fost șoim al patriei, e un super serial.

Povestea lui Ellsworth Raymond Johnson, cunoscut drept Bumpy, probabil cel mai notoriu mobster din perioada lui, e una care a mai fost prezentată în filme. Frank Lucas, personajul pe care Denzel Washington îl interpretează în American Gangster, a fost unul din locotenenții lui și un fel de urmaș în ale gangsteritului.

Serialul ăsta, deși îl are pe Bumpy în centrul atenției, nu e însă doar despre el. Nu e un serial clasic cu gangsteri negri, cu droguri și nesfârșitul joc de-a șoarecele și pisica cu poliția. Godfather of Harlemn reușește să atingă și să descrie o serie întreagă de probleme și situații ale unei epoci, personajul principal fiind de multe ori parcă în postura de decor al poveștii, de motiv pentru a atinge alte probleme și situații. Și asta pentru că serialul nu se concentrează doar pe viața lui Bumpy ori pe relația lui cu cele cinci familii ale mafiei italiene din New York, în perioada anilor 60. Chiar dacă astea sunt și ele super mișto, mai ales dacă iei în considerare faptul că Vincent „Chin” Gigante e jucat de Vincent D’Onofrio, că Frank Costelo e jucat de Paul Sorvino sau că Joe Bonanno e jucat de Chaz Palmintieri. Practic, mafia italiană din serial are un line-up de excepție.

Ceea ce reușește serialul e să aducă, pe lângă povestea cu gangsteri și mafioți, o întreagă altă pleiadă de situații cu care societatea anilor 60 se confrunta, de la discriminare și până la lupta de egalitate între rase. Un rol destul de important îi este acordat lui Malcom X și a relației sale cu poliția, cu mass-media și cu Nation of Islam, iar Nigel Tatch îl joacă excepțional. Un alt personaj care pe alocuri pare că monopolizează atenția e cel al congresmanului Adam Clayton Powel, interpretat magistral de către Giancarlo Esposito.

Practic, toată povestea asta nu e despre Bumpy Johnson ori despre niște gangsteri de culoare din Harlem. Nu e nici despre relația dintre mafie și negri. Nu e nici despre politică. E despre toate, despre problemele unei întregi societăți aflată în plin proces de schimbare, iar pe alocuri pare că povestea în sine e scrisă doar pentru a exista un pretext, astfel ca subiecte și personaje secundare să poată fie expuse mai bine.

Însă, chiar și fără toate poveștile secundare, fără să vrei să-l vezi pe Muhamad Ali în primii ani, pe Malcom X, pe marii mafioți italieni ai acelor vremuri, serialul tot ar fi unul care merită văzut. Și asta pentru că rolul lui Bumpy îi vine perfect lui Forest Withaker, pentru că el și Vincent D’Onofrio au o super chimie.

E, fără doar și poate, unul dintre cele mai bune seriale ale ultimilor ani, cu un line-up de super actori. Bazat și inspirat din fapte reale, Godfather of Harlem e nu doar entertaining ci și educativ. Iar în ce privește filmele cu gangsteri, în opinia mea e la nivelul lui Boardwalk Empire, ba chiar aproape de The Wire. Ceea ce-l face un „must see”.

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile