Valley of Tears. Un Fauda pe bune

  • de

Fauda, care înseamnă haos, e probabil unul dintre cele mai bune seriale ale ultimilor ani. Mă rog, sunt subiectiv aici,  căci am eu o fascinație pentru poporul evreu, iubesc Israelul iar ivrit mi se pare o limbă care sună minunat, cu toate că nu înțeleg mai mult de câteva cuvinte.

Totuși, Fauda e probabil cel mai bun serial venit din Israel, cel puțin primele sezoane, chiar dacă mai sunt câteva bune, precum When Heroes Fly sau Shtisel. Sau lung metrajele The Angel și The Spy, căci istoria recentă a Israelului oferă suficiente subiecte.

Acum a apărut, însă, acest Valley of Tears, un serial difuzat inițial de Kan11, televiziune publică din Israel, și preluat de HBO Max în toamna asta. Iar ăsta e adevărata fauda, adevăratul loc al haosului, undeva în Înălțimile Golan.

Serialul, v-ați prins, e unul istoric, bazat pe fapte reale și urmărește primele zile din Războiul de Yom  Kippur. Atunci, în 1973, Israelul a fost atacat, din nou, de mai toate țările arabe din zonă. Asta după ce, înainte cu vreo 6 ani, în Războiul  de 6 zile, Israelul rupsese în două o altă coaliție a țărilor arabe și luase Sinaiul de la Egipt, West-Bank-ul de la Iordania și Înălțimile Golan de la Siria.

Desigur, despre contextul politic al acelei epoci există su- ficiente documentare și chiar filme artistice, bazate pe fapte reale, cum e The Spy, în care Sacha Baron Cohen îl joacă super bine pe Marshaf Arwan, marele spion egiptean care i-ar fi avertizat pe evrei de iminentul atac. Sigur, evenimentele sunt destul de recente, așa că n-au fost încă desecretizate toate documentele și există multă speculă în jurul situației din jurul Războiului de Yom Kippur.

Ceea ce este însă cert e că, pe 6 octombrie 1973, atât Egiptul cât și Siria, ajutate și susținute de multe alte state arabe, au atacat Israelul. Era ziua de Yom Kippur, cea mai mare sărbătoare la evrei, o zi de post și rugăciune. Iar serialul ăsta, Valley of Tears, urmărește primele trei zile ale războiului, când părea că Israelul va cădea. Când, luați prin surprindere, israelienii au suferit o serie de înfrângeri, înainte să întoarcă situația și să le dea în freză tuturor din jur. Sigur, dat în gură  e poate mult spus, căci n-a chiar fost o victorie totală, ca înainte cu 6 ani, căci au cedat Sinaiul înapoi către Egipt, în urma păcii. La schimb statul Israel a fost recunoscut oficial pentru prima dată de către o țară arabă.

Mă rog, revenind la serial, Valley of Tears e un excelent serial de război, care nu insistă de loc pe situația politică, pe strategii și alte cele, ci urmărește oamenii din prima linie. E, povestea lor, a unor oameni simpli, trimiși de politicieni să-și dea în cap unii altora pe front. Sigur, povestea e spusă din perspectiva statului evreu, însă nu e nicidecum un film de propagandă. Și e al naibii de bine făcut. Și cinstit. Și trist, căci mor mulți în film, și de o parte și de alta. E un serial pe care merită să-l vezi, atât pentru cât de bine e făcut, cât și ca o lecție de istorie.

 

0 0 Voturi
Article Rating
Înscrie-te
Notificare de la
0 Comments
Răspunsuri în text
Vezi toate comentariile